Agris.cz - agrární portál

Moštárna v Hulíně zahájila zpracování jablek, úroda je slabší

4. 9. 2019 | ČTK

Moštárna v Hulíně na Kroměřížsku zahájila v tomto týdnu příjem a následné zpracování jablek. Úroda bude pravděpodobně slabší než loni, kdy měli ovocnáři výborný rok. Za sezonu, která trvá od září do října, zpracují pracovníci hulínské moštárny při výrobě ovocné šťávy v průměru 40 tun jablek, řekl dnes ČTK pověřený vedoucí zařízení František Nehoda.

První letošní objednávky začali zaměstnanci moštárny přijímat v pondělí, zájem je ale zatím nevalný. "Je asi na jabloních poznat, že měly dost málo vody. Začínají působit i ptáčci nebo různá havěť, kdy to naklovnou a v tom vysokém teple začnou jablka hnít a začne to padat. Letošní sezona po této stránce není zrovna příznivá," uvedl Nehoda. Ze 100 kilogramů jablek se podle něj vylisuje zhruba 50 litrů šťávy.

Moštárna funguje na principu, který Nehoda označuje jako kolektivní zpracování. Znamená to, že zákazníci do ní přivezou jablka a odvezou si už hotový mošt. Nedostanou ho tedy vyrobený ze svého ovoce, ale z jablek, která přivezli lidé před nimi. "Každý druh jablek má jiný poměr kyselin a cukrů, což vítáme," uvedl vedoucí.

Výroba moštu zabere dva dny. První den pracovníci jablka umývají, drtí a lisují. "Přes noc si šťáva odpočine v tisícilitrové nádobě. Zamíchá se do ní želatina, která na sebe naváže kal a ten klesne ke dnu. Druhý den ráno ještě šťávu tlačíme přes papírové filtry. Později se sterilizuje a stáčí do lahví, které se okamžitě uzavírají korunkovým uzávěrem, jak to je běžné třeba u pivních sklenic. Veškeré nádoby i potrubí musí být z nerezu," řekl Nehoda.

V moštárně používají skleněné lahve o objemu 0,7 litru, které dříve sloužily zejména pro plnění minerálními vodami. Zahrádkáři, kteří se o provoz moštárny starají, jich nakoupili tisíce. Zatímco loni zaplatili zákazníci, kteří přivezli ke zpracování vlastní jablka, za lahev moštu deset korun, letos je to 12 korun. "Museli jsme zdražit kvůli modernizaci vybavení a úpravě minimální mzdy. V našem maloprovozu se pohybujeme na této hranici," vysvětlil Nehoda.

Moštárna funguje na stejném místě v Žižkově ulici od 70. let. Pracuje v ní zhruba 15 lidí, všichni jsou důchodového věku.

Viktor Chrást


Zdroj: ČTK, 4. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 09:05