Agris.cz - agrární portál

Pekařům porostou náklady. Úroda obilovin je sice vyšší, problémy jsou s kvalitou

4. 9. 2019 | pekarske-technologie.cz

Letošní sklizeň je u konce, podle posledních odhadů Českého statistického úřadu (ČSÚ) se zvýší úroda obilovin o přibližně osm procent oproti minulému roku. Svaz pekařů a cukrářů přesto naznačuje, že pečivo bude i nadále zdražovat. Na vině je hlavně nízká kvalita sklizeného obilí.

Celkem by se podle odhadu mělo v Česku sklidit téměř sedm milionů tun obilovin. Za předpokládaným nárůstem produkce stojí především vyšší hektarové výnosy a také rozšíření osevní plochy. „Očekávaná úroda základních obilovin je o 4,9 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let a je srovnatelná s desetiletým průměrem,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková.

Agrární komora pak letošní úrodu obilovin hodnotí jako průměrnou. Tajemník komory Jan Doležal doplnil, že velikost sklizně není v porovnání s loňským rokem vypovídající o velikosti sklizně, protože loňský rok byl mimořádně suchý.

Za horší kvalitou je sucho

Zemědělci navíc bojují s kvalitou obilovin. „Kvalita potravinářské pšenice i sladovnického ječmene bude v důsledku velkého sucha a tepla v červnu a červenci spíše podprůměrná,“ podotkla Renata Vodičková z ČSÚ.

Pro pekaře to v kombinaci s vyššími náklady na platy a energie bude zřejmě znamenat zdražování pečiva. „Nevyrovnaná kvalita obilí bude znamenat, že mouka a těsto se budou muset technologicky upravovat, což s sebou nese zvýšené náklady. A vzhledem k tomu, že mouka je rozhodující pekařská surovina, je možné, že pekaři budou muset přistoupit k tomu, aby zvýšené náklady vykompenzovali v cenách," řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů v ČR Jaromír Dřízal.

Jak zdraží pečivo?

O kolik by pečivo mohlo zdražit, ale upřesnit nechtěl. „Zástupci profesních sdružení se nemohou vyjadřovat k predikci cen v oboru, protože to je zakázaná praktika a jsou za to vysoké sankce,"podotkl Jaromír Dřízal.

Zatímco obilovin se z českých polí letos sklidí více než loni, u řepky odhady hovoří o více než patnáctiprocentním poklesu. Naopak sklizeň máku je oproti minulém roku téměř dvojnásobná a je dokonce o 13,5 % vyšší než desetiletý průměr.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 4. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:20