Agris.cz - agrární portál

Výrobce zmrzliny Tipafrost zvyšuje export, dodává ji i do Itálie

2. 9. 2019 | ČTK

Český výrobce zmrzliny Tipafrost v Kožichovicích u Třebíče zvyšuje prodej v zahraničí, dodává již do řady zemí včetně Itálie. V tomto roce podniku export pomáhá vyrovnat nižší odbyt v domácích obchodech. Počasí výrobcům zmrzliny nepřálo hlavně v květnu, kdy prodej v Česku klesl až o polovinu, řekl ČTK ředitel společnosti Miroslav Krupica.

Výroba Tipafrostu poslední tři roky stoupala. Loňské tržby 327 milionů korun byly v meziročním porovnání vyšší o desetinu. "V letošním roce si myslím, že ačkoliv je na českém trhu propad, doženeme to zahraničím a výsledek minulého roku zopakujeme," uvedl Krupica. Podotkl, že loňský rok byl z hlediska prodeje zmrzliny mimořádně dobrý, protože bylo teplo od dubna do srpna.

Závod ročně zpracuje okolo devíti milionů litrů našlehané zmrzlinové směsi. Výroba se pravidelně zvyšuje zjara, nonstop letos fungovala od května do poloviny srpna. "V plné sezoně se tu pohybuje asi 200 pracovníků," uvedl Krupica. V prosinci bude v závodě odstávka kvůli údržbě technologií. "Od začátku ledna 2020 se rozběhne příprava na další sezonu," dodal ředitel.

Za hranice letos Tipafrost dodá přes polovinu vyrobené zmrzliny. Objevuje se v obchodech v Nizozemí, Německu, Rakousku, Švýcarsku, Francii, Itálii, Španělsku a například i v Pobaltí nebo Polsku.

Tipafrost vyrábí prodkuty z větší části pod privátními značkami pro různé zákazníky, například tvarohový nanuk Míša pro Unilever. Mezi výrobky, které podnik nabízí pod svou značkou, má nejdelší tradici Eskymáček. V sortimentu Tipafrostu je i ruská zmrzlina. Krupica podotkl, že ta se nedávno dostala mezi nejlépe hodnocené ve spotřebitelském měsíčníku dTest.

Nejžádanější z řady příchutí je pořád vanilková a čokoládová zmrzlina. Tipafrost přesto nespoléhá jen na zavedený sortiment. "Po celou dobu existence firmy, což už je 27 let, máme vývojové oddělení, které posilujeme a rozšiřujeme," řekl ředitel. Mezi novinkami letoška jsou zmrzliny Skyr z mléčného výrobku podobného jogurtu, který je tradiční v islandské kuchyni. Tipafrost začal nabízet také ručně vyráběnou zmrzlinu, která se dělá v malých množstvích podle italských receptur. Vhodná je třeba pro cukrárny nebo kavárny.

Závod na výrobu zmrzliny byl postaven v roce 1992 jako jedna z divizí firmy Tipa. V roce 2007 se osamostatnil a funguje pod názvem Tipafrost. Patří mezi tři velké výrobce zmrzliny v Česku.


Zdroj: ČTK, 2. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 01:12