Agris.cz - agrární portál

Cukr je za babku. Zrušení kvót srazilo cenu ke dnu

2. 9. 2019 | Denik.cz

Ještě před sedmi lety stálo kilo cukru přes 24 korun, nyní byste za ně v obchodě nechali jen půlku této částky. Jak je to v době, kdy ceny ostatních potravin stoupají, vůbec možné? Zlom přišel v říjnu 2017, kdy Evropská unie zrušila kvóty, jež výrobu cukru v Evropě omezovaly předchozí půlstoletí.

Zatímco se do předloňska v Evropě cukru ročně spotřebovalo zhruba 16 milionů tun, cukrovary jej v další sezoně vychrlily o čtyři miliony tun více. „Najednou byl na trhu přebytek cukru, což zacvičilo s cenami, které se propadly na historická minima,“ řekl Deníku Jakub Hradiský ze společnosti Tereos TTD, jež vyrábí asi polovinu cukru v Česku.

Stranou nezůstali pěstitelé cukrové řepy, kteří navýšili její plochy asi o pětinu. Přebytek cukru je ale na trhu v celosvětovém měřítku. „Například Indie patří poslední roky mezi největší výrobce,“ připomněl předseda představenstva společnosti Moravskoslezské cukrovary Jiří Hollein. „Kvůli nízkým světovým cenám se export nevyplácel,“ konstatoval.

Cukr krystal stál v červenci v obchodech podle statistiků v průměru 11,47 koruny za kilo. „To je podobná úroveň jako na počátku 90. let. Cukrovarům však od té doby výrazně vzrostly náklady na mzdy, energie i pořizování technologií. V důsledku toho se dostávají do ztráty,“ uvedl ekonom Štěpán Křeček ze společnosti BH Securities.

Co přidělává vrásky v cukrovarech, naopak těší výrobce slazených nápojů. Těm výrazně klesají náklady. „Nízké ceny cukru navíc snižují motivaci k hledání levnějších náhražek, což může těšit i spotřebitele,“ míní Křeček. Lidé se podle něj nemusejí obávat, že by cena cukru v blízké budoucnosti výrazně vzrostla. Přesto může hodně kolísat. „Záleží totiž na zemědělské produkci, která je náchylná na výkyvy počasí a další vlivy,“ vysvětlil.

Chybí deště

„Cukrová řepa potřebuje srážky. Pokud je nemá, jsou výnosy nízké,“ potvrzuje Hradiský z TTD Tereos. Společnost se sice snaží prosadit i s dalšími výrobky, například lihem – pitným i energetickým, peletami na krmivo pro zvířata i hnojivy, bez cukrové řepy se však neobejde. Ani po třech suchých letech přesto nevidí situaci tragicky. „Není důvod očekávat, že by mělo cukrovarnictví v Česku zaniknout. Měli jsme těžký rok dva a teď se z toho snažíme nějak dostat. Obecně už se situace začíná velmi pozvolna stabilizovat a obracet k normálu,“ dodal Hradiský.

Autor: Jiří Janda


Zdroj: Denik.cz, 2. 9. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 10:10