Agris.cz - agrární portál

Slovensko snížilo odhad úrody obilí, sklizeň proti loňsku stoupne

29. 8. 2019 | ČTK

Slovensko snížilo odhad letošní úrody obilí, sklizeň ale bude vyšší než loni, kdy byla nejlepší od roku 2016. Naopak úroda dalších hojně pěstovaných plodin, a to kukuřice, řepky a cukrové řepy, bude nižší než loni. Ve svém nejnovějším odhadu to dnes uvedl slovenský statistický úřad.

Sklizeň hlavních obilovin na Slovensku se podle odhadu k 15. srpnu letos proti loňsku zvýší o 8,6 procenta na 2,73 milionu tun. Vyšší úrody země dosáhne hlavně díky vyšším hektarovým výnosům, které ale budou mírně pod průměrem uplynulých pěti let. Ještě na základě červnových dat slovenští statistici odhadovali sklizeň obilí na úrovni 2,88 milionu tun.

"Druhý odhad zpřesňuje očekávání úrody v době, kdy už byla sklizena řepka a většina obilí. Ještě ale nezačal sběr slunečnice, kukuřice či řepy, za tyto komodity bude odhad zpřesněn v září," uvedla generální ředitelka sekce podnikových statistik slovenského statistického úřadu Libuša Kolesárová.

U dalších tří hojně pěstovaných plodin na Slovensku předpokládají slovenští statistici proti loňsku nižší úrodu, a to při poklesu hektarových výnosů. Sklizeň kukuřice by měla klesnout o 11,8 procenta na téměř 1,34 milionu tun a stejným tempem také úroda řepky, a to na 423.400 tun. U cukrové řepy se očekává pokles úrody o 2,5 procenta na 1,28 milionu tun.

Naopak vyšší sklizně dosáhne Slovensko podle odhadu u brambor, sóje a hrachu.

V České republice úroda základních obilovin podle odhadu Českého statistického úřadu bude letos o osm procent vyšší než loni a dosáhne 6,988 milionu tun. Naopak úroda řepky by měla meziročně klesnout o 15,3 procenta na 1,194 milionu tun.

 

Adrian Bobok spr


Zdroj: ČTK, 29. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 00:54