Agris.cz - agrární portál

Ovce u Želivky pomáhají kriticky ohrožené kuřičce hadcové

23. 8. 2019 | ČTK

Ochránci přírody z Vlašimi vrátili do národní přírodní památky Hadce u Želivky tradiční způsob hospodaření - pastvu ovcí. Spásání travin a narušování drnů kopýtky pomáhá v lesostepích udržet podmínky pro kriticky ohroženou bylinu kuřičku hadcovou. ČTK o tom informoval Český svaz ochránců přírody (ČSOP) Vlašim.

Na území pěti hektarů se po dva týdny pase stádo 30 ovcí. Velikost stáda i doba pastvy jsou omezeny mimo jiné kvůli blízkosti vodárenské nádrže.

Ekologové připomněli, že lesní pastva bývala běžným způsobem hospodaření, dnes ji zakázuje zákon. ČSOP Vlašim ale po dohodě s Lesy České republiky a státním podnikem Povodí Vltavy získal od státních orgánů výjimky. Stádo ovcí je pod dozorem proškoleného personálu 24 hodin denně ve dvojitém ohradníku ze sítí nabitých elektřinou.

"Dohodnout a získat povolení pastvy v lese na území, které je tak exponované, byl trochu oříšek. Podle všech předpokladů ale bude úsilí stát za to a lesní pastva prospěje dalšímu návratu kriticky ohrožené kuřičky hadcové," uvedl Karel Kříž z ČSOP Vlašim.


Zdroj: ČTK, 23. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:03