Agris.cz - agrární portál

Vinařem roku je Mikrosvín z Mikulova

22. 8. 2019 | ČTK

Letošní titul Vinař roku ČR získalo Vinařství Mikrosvín Mikulov. Na druhé příčce skončilo vinařství Sonberk, třetím je Zámecké vinařství Bzenec, sdělili dnes ČTK organizátoři 17. ročníku soutěže z Vinařské asociace ČR. Mikrosvínské vinařství se na zlatou příčku soutěže dostalo podruhé, poprvé tomu tak bylo v roce 2015. Vítěze vybrala po zhodnocení skoro 700 vzorků přihlášených do soutěže odborná porota složená ze světových degustátorů. V loňském ročníku soutěžilo necelých 550 vzorků, zvítězilo tehdy Vinařství Volařík z Mikulova.

"Sklizeň ročníku 2018 byla výrazně nadprůměrná, a tak mají i vinaři nadprůměrně vína na prodej. Ocenění na prestižních soutěžích, mezi které Vinař roku nepochybně patří, pak pomáhají nejen dobrému jménu úspěšných vinařství, ale i jejich obchodním výsledkům," řekl ČTK k většímu množství přihlášených vzorků za organizátory ředitel soutěže Petr Marek.

V dalších kategoriích se stal Národním Šampionem bílých vín pro letošní rok Miroslav Volařík s Ryzlinkem vlašským, výběr z bobulí 2017. Národním Šampionem červených vín pro rok 2019 se stal Vinselekt Michlovský za Merlot, výběr z bobulí 2017. Ocenění za nejúspěšnější rodinné vinařství si odnesl Milan Sůkal z Nového Poddvorova.

Asociace ocenila Vojtěcha Kušinu z Mělníka za celoživotní přínos českému a moravskému vinařství.

V ČR se předává více ocenění, například Svaz vinařů každoročně vyhlašuje soutěž Vinařství roku, kde loni zvítězilo Vinařství Škrobák z Čejkovic, které zároveň zvítězilo v kategorii malých vinařství.

Finalisté soutěže Vinař roku:

Vinařství Mikrosvín Mikulov
Vinselekt Michlovský
Vinařství Volařík
Sonberk
Zámecké vinařství Bzenec
Spielberg CZ
Nové vinařství
Milan Sůkal

Zdroj: ČTK, 22. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 13:30