Agris.cz - agrární portál

Postoje ke třídění odpadu se mění. Směrem k ekologii

21. 8. 2019 | Denik.cz

Podle průzkumu pražské společnosti Ecobat – která se specializuje na opětovné využití baterií a akumulátorů – se v České republice zvyšuje podíl lidí, kteří se chovají k životnímu prostředí zodpovědně. V posledních dvou letech je to patrné zejména v postoji k výrobkům z umělé hmoty – výrazněji je omezuje už 41 procent spotřebitelů.

Jde například o plastové sáčky, nádobí a láhve na jedno použití. Ke zlepšení došlo rovněž v třídění odpadu, když se zvyšuje ochota sbírat a recyklovat dříve okrajové materiály. Baterie důsledně třídí 28 procent obyvatel České republiky, biologický odpad schopný kompostování pak dále zpracovává 25 procent rodin. Bílými vránami už nejsou ani lidé, kteří si ekologické výrobky – jako třeba mýdlo – zhotovují vlastními silami.

Mezi další pozitivní rysy vývoje patří důraz na opětovné využívání obalových materiálů. Při nákupu nápojů upřednostňuje stále více zákazníků kelímky použitelné několikrát.

Vláda ČR přijala závazek, že do roku 2025 se bude opětovně využívat 55 procent objemu komunálního odpadu. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že ke zvýšení podílů recyklace by mohlo přispět zavedení povinného zálohování lahví z umělé hmoty a také plechovek, jejichž obliba raketově roste.

Zálohování pomáhá

I když k láhvím z umělé hmoty konzumenti přistupují už poměrně poctivě, přibližně třetina těchto obalů stále ještě končí neznámo kde. Možná ve smíšeném odpadu, možná v přírodě.

Lze předpokládat, že záloha by spotřebitele motivovala vrátit obal do obchodu. Například v Estonsku se rok po zavedení zálohového systému sběr umělohmotných lahví zvýšil z původních 32 procent na nynějších devadesát. 

Autor: Jozef Gáfrik


Zdroj: Denik.cz, 21. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:27