Agris.cz - agrární portál

Hlavní srbský výrobce nealka Knjaz Miloš patří Mattoni a PepsiCo

21. 8. 2019 | ČTK

Společnost Mattoni 1873 spolu s firmou PepsiCo dnes dokončily koupi hlavního srbského výrobce minerálních vod a nealkoholických nápojů Knjaz Miloš. Generální ředitel skupiny Mattoni 1873 Alessandro Pasquale dnes podepsal na české ambasádě v Bělehradě smlouvu s prodávající Mid Europa Partners. Cenu transakce ani jedna ze stran nezveřejnila, Pasquale ale už dříve avizoval, že by mělo jít o jednu z nejdražších akvizic skupiny.

Společnost Mattoni 1873 se donedávna jmenovala Karlovarské minerální vody (KMV).

Firma nákup oznámila na začátku června. Do skupiny Knjaz Miloš kromě vlajkové lodi - stejnojmenné perlivé minerální vody, patří například vody Aqua Viva, první srbský energetický nápoj Guarana, nealkoholický šumivý nápoj ReMix Knjaz nebo perlivé a neperlivé nealkoholické nápoje Golf. Společnost Knjaz Miloš se sídlem v srbském Arandjelovaci je s více než 200letou historií největším výrobcem minerálních vod a energetických nápojů na tomto trhu. Společnost má v Srbsku zhruba 800 zaměstnanců.

Skupina KMV pokračuje v akvizičním růstu do evropských zemí. Od roku 2008 vlastní rakouskou firmu Waldquelle Kobersdorf. V roce 2015 ovládla dva vedoucí výrobce balené vody v Maďarsku Kékkúti Ásványvíz a Szentkirályi Ásványvíz. Předloni přidala do svého portfolia společnost Quandrant Beverages JSC, oficiálního výrobce nealko nápojů PepsiCo v Bulharsku, a loni odkoupila podniky firmy PepsiCo v ČR, na Slovensku a v Maďarsku. Nákupem firmy Knjaz Miloš se KMV dostane na trhy v Srbsku, Bosně, Severní Makedonii a Černé Hoře.

"Bylo naším dlouhodobým cílem dostat se na jihovýchodní evropský trh. Knjaz Miloš je lokálním lídrem trhu, což je pro nás důležité. Je to taková srbská Mattoni," uvedl již dříve Pasquale. Ve společném podniku s PepsiCo má Mattoni 1873 většinu.

Společnost KMV založil karlovarský rodák Heinrich Mattoni v roce 1873. Současnou podobu získaly Karlovarské minerální vody a.s. v 90. letech díky výrazným investicím nových majitelů, italské rodiny Pasquale.

V České republice vyrábí společnost KMV vedle tradiční minerální vody Mattoni pramenitou vodu Aquila a Toma a minerální vody Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká kyselka a také značky nealkoholických nápojů Pepsi, Mirinda, 7UP, Gatorade, Mountain Dew a další. Své produkty KMV vyváží do 20 zemí a jako mateřská společnost vlastní zahraniční značky minerálních vod v Rakousku a Maďarsku. V Bulharsku, na Slovensku a v Maďarsku je KMV výhradním výrobcem a distributorem nealkoholických nápojů značek firmy PepsiCo.

Jan Drahorád 


Zdroj: ČTK, 21. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 11:16