Agris.cz - agrární portál

ČSÚ: Sklizeň obilovin letos vzroste, úroda řepky bude ale nižší

14. 8. 2019 | ČTK

Sklizeň základních obilovin bude letos o osm procent vyšší než loni, stoupne na 6,988 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který dnes podle stavu k 15. červenci zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Úroda řepky by měla naopak meziročně klesnout o 15,3 procenta na 1,194 milionu tun. Prvotní odhad před měsícem byl optimističtější, předpokládal růst sklizně obilí o 8,5 procenta a u řepky pokles o 12,2 procenta.

"Meziroční nárůst produkce je ovlivněn především vyšším výnosem 5,49 t/ha, ale také rozšířením osevní plochy o 1,8 procenta," uvedla vedoucí oddělení statistiky zemědělství a lesnictví ČSÚ Renata Vodičková. Výměra ozimých obilovin je ve srovnání s loňskem vyšší, zmenšila se ale plocha osetá jařinami. Statistici očekávají, že letos budou vyšší hektarové výnosy u všech sledovaných obilovin.

Odhad úrody všech ozimých obilovin je vyšší než vloni. Kvůli meziročnímu poklesu osevních ploch se ale očekává nižší sklizeň jarních obilovin, především pšenice jarní, které se meziročně sklidí zhruba o 42 procent méně. Úroda ovsa je téměř stejná jako v loňském roce.

Očekávaná úroda základních obilovin je o 4,9 procenta nižší než průměr sklizní za posledních pět let a je srovnatelná s desetiletým průměrem. Kvalita potravinářské pšenice i sladovnického ječmene však bude v důsledku velkého sucha a tepla v červnu a červenci spíše podprůměrná, podotkla Vodičková.

Na poklesu sklizně řepky se podle ČSÚ podílí jak menší osevní plocha, tak nižší hektarový výnos. Osevní plocha řepky se meziročně snížila o 7,8 procenta na 380.000 hektarů, její výnos by měl klesnout o 8,2 procenta na 3,15 tuny z hektaru. Odhad sklizně řepky je nižší v porovnání s pětiletým i desetiletým průměrem.

Předpokládaná sklizeň máku 25.000 tun je proti loňsku téměř dvojnásobná. Příznivě se na tom podílí jak významné rozšíření osevní plochy, tak vyšší hektarový výnos, uvedli statistici.


Zdroj: ČTK, 14. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:23