Agris.cz - agrární portál

ZETOR je v severní Evropě populární. Farmáři oceňují jeho jednoduchost a odolnost

14. 8. 2019 | Zetor

V severských zemích se traktory ZETOR těší velké oblibě. První sem byly prodány již v roce 1947 a od té doby jdou stále na odbyt. Farmáři české traktory oceňují jako stroje při práci na poli zejména pro jejich jednoduchost a odolnost v náročných klimatických podmínkách. Pro mnohé z nich však představují i zálibu.

„Traktory ZETOR se vyznačují dobrou silou, nízkou spotřebou paliva a výbornou funkčností. Jako zemědělec a podnikatel oceňuji vysokou kvalitu a záběr traktoru, který při stejné koňské síle překonává konkurenční značky nižší spotřebou. Navíc je velmi jednoduchý na ovládání, bez všech nepotřebných tlačítek,“ uvádí Jørgen Sørlie, zákazník z Norska.

Kromě praktického využití strojů oceňují mnozí zemědělci traktory pro jejich další vlastnosti. Ve Finsku se zformovalo několik zájmových klubů kolem historických traktorů ZETOR 25. Spolu s různými setkáními a akcemi se jednou ročně ve městě Kurikka na západu Finska koná závod starých traktorů ZETOR Acceleration Race. Zhruba 100 traktorů závodí na trase 100 metrů o dosažení nejlepšího času. Součástí programu je také soutěž v tažení traktoru člověkem.

Oblibu traktorů ve Skandinávii potvrzuje také český traktorový nadšenec Martin Havelka. Na pozvání švédského sběratele ZETORŮ Magnuse Larssona projel loni se svým traktorem Z25 více než tisícikilometrovou trasu podél severovýchodního pobřeží Švédska. Během své cesty navštívil další fanoušky ZETORŮ (například pana Christena Olssona, majitele více než 30 kusů ZETORU 25) i muzeum traktorů ZETOR v Ystadu. „Traktory ZETOR tu má spousta lidí. Například na ostrově Orust je sedmdesát procent všech traktorů právě značky ZETOR,“ vypočítává Martin Havelka.

Kromě početné fanouškovské základny stojí za úspěchem traktorů pochopitelně i distribuční síť. V současné době zastupuje ZETOR ve většině severských zemí společnost HC Petersen s pobočkami v Norsku, Švédsku, Dánsku a Finsku. Díky nim jsou traktory ZETOR k vidění na důležitých veletrzích. Na konci června představil distributor HC Petersen Sverige všechny modelové řady traktorů ZETOR spolu s čelními nakladači na 20. ročníku veletrhu Borgeby FältDagar. Veletrhu se každoročně účastní více než 400 švédských i zahraničních vystavovatelů a 20 tisíc návštěvníků ze severní Evropy. Ve Finsku patří k největším zemědělským výstavám IKRA konaná na začátku července ve městě Oripää. I tady měl ZETOR díky HC Petersen Finland OY nepostradatelné zastoupení.

O společnosti ZETOR TRACTORS a.s.

Společnost ZETOR TRACTORS a.s. je výrobcem traktorů ZETOR. Vlastníkem společnosti je od roku 2002 slovenská společnost HTC INVESTMENTS a.s. Výrobní kapacita je soustředěna v Brně-Líšni a v současnosti společnost zaměstnává 464 lidí. Dalších 83 zaměstnanců pracuje v šesti zahraničních pobočkách (afilacích). Konkrétně je ZETOR zastoupen ve Velké Británii, ve Francii, v Německu, v Polsku, v USA a v Indii. Z celkové produkce jde 87 % na export. Vedle ČR a SK patří mezi tradiční trhy Polsko, Litva, Irsko, Německo, Velká Británie, Francie, USA anebo Bulharsko.

Podrobnější informace o značce ZETOR a jejích produktech naleznete na:

http://www.zetor.cz

https://www.zetornewshape.com/cs/

Sledujte ZETOR TRACTORS také na sociálních sítích:

Facebook: https://www.facebook.com/zetor

Twitter: https://twitter.com/zetortractors

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/zetor-tractors-a-s-

Kontakt pro další informace:

Dana Favaro, AMI Communications; dana.favaro@amic.cz


Zdroj: Zetor, 14. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:41