Agris.cz - agrární portál

Vyřizování dotací přejde z ministerstva zemědělství na SZIF

13. 8. 2019 | ČTK

Vyřizování národních dotací zemědělcům přejde z ministerstva zemědělství na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Fond bude povinně zveřejňovat formou otevřených dat informace o dotacích, které poskytl zemědělským podnikům. Změnu přináší novela zákona o zemědělství, kterou dnes podepsal prezident Miloš Zeman. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Fond má nově zpřístupnit na svém webu jako otevřená data informace o dotacích, které poskytl zemědělským firmám. Poskytování dotací jednotlivým zemědělcům zveřejňováno být nemá. Informace mají být k dispozici zpravidla po dobu deseti let.

SZIF již dříve uvedl, že na svém webu vždy zveřejňoval seznam příjemců dotací. Od 31. května 2015 na základě nových evropských předpisů je seznam zveřejňován vždy na dobu dvou let za uplynulé fiskální roky. Příjemci, kteří v daném roce obdrželi dotaci nepřesahující 1250 eur (zhruba 31.250 korun), jsou zveřejněni pouze pod identifikačním znakem. Novela podle fondu rozsah uveřejňovaných údajů nezmění.

Původní poslanecký návrh novely, která jako celek nabude účinnosti příští rok, se týkal výhradně dotací poskytovaných z českého státního rozpočtu. Ministerstvo by předlohou mělo být zbaveno běžné administrativní činnosti spojené s poskytováním a spravováním dotací. Autoři novely, jimiž bylo 19 poslanců ze sedmi sněmovních frakcí, poukazovali i na to, že zatímco v roce 2013 představovaly národní dotace asi 800 milionů korun, nyní jejich objem vzrostl ke třem miliardám korun.

Proto poslanci navrhli přesun agendy na SZIF, který byl ke správě dotací primárně zřízen. Ministerstvu by měla zůstat pouze podpora genetických zdrojů. Poslanecký návrh také sjednocuje administrativní procesy a výhledově by měl vést i ke snížení počtu používaných informačních systémů pro administraci dotační politiky.


Zdroj: ČTK, 13. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 20:59