Agris.cz - agrární portál

Lesníci reagují na kůrovcovou kalamitu: smrky nahrazují buky, duby a olše

13. 8. 2019 | Denik.cz

Lesníci vysazují stromy na holinách vzniklých po vykácení převážně smrkových lesů napadených kůrovcem. V uplynulých 15 letech se v Česku ročně v průměru nově zalesňovalo 21 tisíc hektarů lesa, podobné to bude i letos. S větším zalesňováním se nepočítá, neboť Lesy ČR již od loňského roku kácí prakticky jen stromy napadené lýkožroutem. Na jiné jim nezbývá čas. „Proto zatím nebyl zaznamenán výrazný nárůst holin k zalesnění,“ řekl Deníku mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Řáděním kůrovce utrpěly hlavně smrky. Lesníci se je snaží nahradit. „Zvyšujeme podíl listnatých stromů – buku a dubu, dále olše, javoru, břízy. Z jehličnatých jsou to jedle a borovice, na příhodných stanovištích ale vysadíme i smrk,“ řekla mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Teď už chceme smíšené

Zejména smíšené lesy namísto dosavadních smrkových monokultur vysazují i menší vlastníci. Na Vysočině, jež nyní patří k nejvíce zasaženým regionům, je to například městys Kamenice u Jihlavy.

„Snažíme se sázet smíšené lesy, protože je vidět, že jsou na tom lépe než ty smrkové. I když na to ještě nejsme zvyklí a budeme se muset přeorientovat,“ řekla Deníku starostka Kamenice Eva Jelenová. Kromě zmíněných druhů listnáčů vysazují i třešně. Se sázením budou pokračovat na podzim, kdy očekávají další dodávky sazenic, zejména olše.

Podle ministerstva zemědělství je v lesních školkách k dispozici 114 milionů kusů sazenic jehličnatých a 92 milionů kusů sazenic listnatých dřevin. „Toto množství by mělo být pro zalesnění na podzim letošního a na jaře příštího roku dostatečné. Nedostatek sazenic konkrétních dřevin přesto lokálně nelze vyloučit,“ konstatoval Bílý.

Cena sazenic listnáčů za tři roky vzrostla asi o pětinu, poklesla naopak u smrku. Jednotlivé sazenice tak vlastníka lesa přijdou zhruba na šest až 22 korun, za vysázení jednoho stromu lesním dělníkům zaplatí čtyři až sedm korun.

„Je třeba připočíst cenu za materiál a práci na oplocení zalesněné plochy,“ podotkla Jouklová. Nové smrkové zalesnění jednoho hektaru lesa tak bez nákladů na oplocení vyjde na 64 tisíc korun, v případě buku je to 136 tisíc korun.

Kolik korun stojí sazenice listnáčů:

buk6 - 21
dub6 - 24
jasan6 - 13
javor klen6 - 13
lípa7 - 22

Ceny se odvíjejí od velikosti sazenice a technologie pěstování. Levnější je tzv. prostokořenná sadba, dražší bývá obalovaná.

Zdroj: Lesy ČR

Autor: Jiří Janda


Zdroj: Denik.cz, 13. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 23:25