Agris.cz - agrární portál

Budoucí farmáři ve Frýdlantu sklízejí chmel a poprvé i víno

12. 8. 2019 | ČTK

Budoucí farmáři ve Frýdlantu na Liberecku už podruhé sklízejí chmel ze školní chmelnice a poprvé je čeká také sklizeň vína. ČTK to dnes řekl ředitel Střední školy hospodářské a lesnické Frýdlant Miroslav Kudrna. Vinohrad a chmelnice jsou součástí loni dokončené naučné zemědělské stezky, která slouží nejen praktické výuce studentů střední školy, ale také vzdělávání školáků z Frýdlantského výběžku i veřejnosti.

Ojedinělá zemědělská stezka zahrnuje několik expozic. "První je demonstrační pole se zemědělskými plodinami. A to jak takovými, které se v Libereckém kraji běžně pěstují, tak s těmi méně tradičními," řekl Kudrna. Vedle chmelnice a vinice je na stezce také sad se základními i méně tradičními ovocnými dřevinami.

Na školní chmelnici pěstují Žatecký poloraný červeňák na devíti tyčích. "Plánujeme z toho v Zámeckém pivovaru Frýdlant uvařit dvě piva, a to Frýdlantskýho Hospodáře dvanáctku, kterého jsme loni uvařili 2000 litrů, k tomu ještě letos uvaříme Frýdlantskýho Čeledína jedenáctku. S Hospodářem chceme jít i do soutěží," doplnil ředitel školy.

Zatímco dvanáctku uvaří ve Frýdlantu z vlastního chmelu, na jedenáctku si chmel přivezou ze Žatecka. "V jednom tamním družstvu pomáhají naši studenti při zavádění chmele, tak jsme se domluvili, že si tam odsud přivezeme nějakých 15 kilogramů chmele," řekl.

Poprvé budou ve Frýdlantu sklízet také hrozny z vlastní vinice. "Po dvou letech, co jsme ji zakládali, budeme sklízet poprvé, není toho moc, ale možná to dá na pár láhví a budeme mít i první školní víno," poznamenal ředitel. Víno odvezou ke zpracování do Mělnického vinařství Kraus.

Ve spolupráci s městem a pivovarem plánuje škola v příštím roce na městských pozemcích u řeky vedle Zámeckého pivovaru Frýdlant vybudovat větší chmelnici o sto hlavách. "Na velkou sklizeň to ale bude nejdřív za dva roky," dodal ředitel školy.


Zdroj: ČTK, 12. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:07