Agris.cz - agrární portál

Ovocné stromy hynou, nahradí je nové. Z pecek

12. 8. 2019 | Denik.cz

Pochutnat si třeba na meruňkách a zároveň udělat něco proti suchu. Místo toho, aby pecky z oblíbeného ovoce skončily v odpadkovém koši, mohou pomoci jihomoravské krajině.

Nadšenci ze sdružení Pecky z Moravy chtějí ze semen vysadit nové dřeviny, které nahradí uhynulé a navíc zadrží v půdě vodu. „Zasazovat pecky mě napadlo loni na brigádě v Jeseníkách. Viděla jsem tam hrozný dopad sucha. Jako nejjednodušší mi přišlo využít stromky z pecek a semínek,“ nastínila Tereza Kutínová ze sdružení.

Ze začátku jí hodně pomohla kamarádka. „Poskytla pozemek a mohla začít první výsadba. Byla to jablečná drť z moštárny,“ vzpomíná.

Stromky chce po dvou letech od zasazení rozdat. „Po této době má strom takzvaný kůlový kořen. Jde hodně do hloubky a dostane se tak ke spodní vodě. V té době je ideální ho někomu dát,“ vysvětlila Kutínová.

Dodala, že lidé pecky stále nosí. „Celkem je to asi pět velkých ovocných bedýnek. Většinu do obchůdku v Líšni, někdy i na jiná místa v Brně. Pro větší množství pecek se můžeme i někde zastavit,“ shrnula žena.

Na dodávkách pro Pecky z Moravy se ochotně podílí třeba Martina Hrčková z Brna. „Doma máme přes čtyři sta kusů pecek, které hodláme přinést. Myslím si, že je to jenom plus pro naši matičku zemi. Spoustu stromů pokáceli, mnoho dalších shoří kvůli žhářům,“ lituje Brňanka.

Program sdružení se líbí i starostovi Kozlan na Vyškovsku Karlu Pospíšilovi. „Zeleně není nikdy dost, zvlášť teď v období sucha. Stromky z pecek třeba porostou dobře. Asi to nebude nic ušlechtilého, nicméně pro krajinu a její zeleň to určitě bude přínosné,“ zhodnotil starosta.

S nápadem souhlasí také místostarostka Vrbice na Břeclavsku Markéta Veverková. „Jsem pro sázení stromů. Kvůli suchu je úbytek stromů kalamita,“ sdělila Veverková.

Na Facebook sdružení píší také podporovatelé jeho nápadu. „Je to krásná představa tolika meruňkových stromů, až na ně naše děti jako tátové polezou,“ napsala třeba Zuzana Škyříková.

Sdružení nemá problém s jakýmikoli tuzemskými druhy ovocných stromů. „Lokální ovoce je lepší, ideální k výsadbě jsou staré sady. Pokud to nejsou mandarinky, ale ovoce, které u nás běžně roste, tak mu dáme šanci,“ vzkázala Kutínová.

Jakub Jurek

Denisa Mazourková

Autor: Redakce


Zdroj: Denik.cz, 12. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:40