Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR sečou kvůli chráněným rostlinám horské louky na Jesenicku

9. 8. 2019 | Lesy České republiky, s. p.

Kosou a křovinořezem sečou tento týden čtyři horské chráněné louky na Jesenicku v Olomouckém kraji sekáči najatí Lesy České republiky. Lesníci tak vytváří vzácným rostlinám, jako je prstnatec bezový, mečík střechovitý nebo různé druhy orchidejí dobré přírodní podmínky k životu.

Tráva na 1,45 hektarech se seče U Kapličky, v přírodním památce Chebzí, na Mlynářské louce a také v katastrálním území Česká Ves. Dříve louky sekali dobrovolníci. Letos práci organizují Lesy ČR, které pozemky spravují. „Pro vzácné rostliny je právě v těchto končinách pravidelné sečení podmínkou  udržení populace,“ vysvětlil lesní správce z Jeseníku Filip Beneš. Na sečení se podílí také spolek Woodcraft Jeseníky vedený Ladislavem Šuškou, učitelem a místním přírodovědným nadšencem. Projekt finančně podporuje Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Letošní náklady činí 37 tisíc korun.  

Kontakt:

Eva Jouklová – tisková mluvčí; Lesy ČR, s.p.; +420 725 257 900; eva.jouklova@lesycr.cz

Ladislav Šuška – Woodcraft Jeseníky; tel. 605 012 305; suska@seznam.cz


Zdroj: Lesy České republiky, s. p., 9. 8. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 00:46