Agris.cz - agrární portál

Moravské potravinářské strojírny loni zvýšily tržby, zisk klesl

25. 7. 2019 | ČTK

Akciová společnost Moravské potravinářské strojírny (Mopos) loni zvýšila tržby o devět procent na 295 milionů korun z 271 milionů korun v roce 2017. Zisk strojírenské firmy z Olomouce ale klesl z předloňských 16,6 milionu korun na 13 milionů korun. ČTK dnes údaje získala z výroční zprávy společnosti Mopos, která patří k předním tuzemským výrobcům technologických zařízení pro pekárny a sladovny.

Firma Mopos se loni podle předsedy představenstva Jana Kubáčka potýkala s výrazným růstem nákladů na mzdy, energii i materiály. "Tento dramatický nárůst nákladů nebylo možno kompenzovat odpovídajícím navýšením cen výrobků," upozornil Kubáček. Podle něj kvůli tomu klesla ziskovost podniku.

Podnik Mopos loni zaznamenal pokles zakázek pro pekárny, který ale nahradil vyššími dodávkami technologií pro sladovny, a to zejména zahraniční. Podnik vyrobil zařízení například pro sladovny v Rusku či na Novém Zélandu.

Mezi významné loňské zakázky patřila dodávka linky na chléb pro zákazníka v Kazachstánu či automatické linky na výrobu pizzy pro korejského zákazníka a na Ukrajinu. "Unikátní dodávkou byla realizace speciální linky na chlazení bílkových korpusů pro moskevskou pekárnu," podotkl Kubáček.

Společnost Mopos vyrábí také svařované díly a speciální obrobky pro zákazníky ve Francii a Itálii.

Firma Mopos má základní kapitál 89 milionů korun a jejím jediným akcionářem je olomoucká společnost Euromopos. Loni podnik Mopos zaměstnával v průměru 113 pracovníků.

beh dr


Zdroj: ČTK, 25. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 21:37