Agris.cz - agrární portál

Na jihu Moravy vrcholí sklizeň meruněk, poznamenalo ji sucho

12. 7. 2019 | ČTK

Sklizeň meruněk a višní na jihu Moravy vrcholí, komplikuje ji ale počasí i nedostatek pracovních sil. ČTK to dnes řekl ředitel ovocnářské firmy Pomona Těšetice a předseda Ovocnářské unie Moravy a Slezska Ivo Pokorný. Úroda meruněk je podle něj v Pomoně průměrná, jiní pěstitelé ale přišli až o 85 procent úrody po jarních mrazech.

"Vzhledem k průběhu počasí jsme museli řešit odbytové problémy, protože dozrávaly všechny odrůdy meruněk naráz. Důvodem byly vysoké teploty v červnu," uvedl Pokorný.

Suché a teplé počasí z posledních týdnů negativně ovlivňuje velikost plodů u meruněk i višní. Na místní meteorologické stanici naměřili v červnu v průměru o čtyři stupně Celsia víc než průměr posledních 30 let.

"Kvůli suchu dochází i k další anomálii. Část plodů meruněk je poškozena jinak užitečným hmyzem, který v sadech obvykle vítáme. Důvodem je sucho, kvůli kterému je pro hmyz voda nedostupná, proto jde za vodou do plodů a nakusuje je," uvedl Pokorný.

Meruňky budou v Těšeticích sklízet ještě dva týdny, sklizeň pozdní odrůdy višní skončí přibližně za deset dní. Kromě komplikací spojených s počasím řeší v ovocném sadu i personální problémy. "Není tolik brigádníků, na kolik jsme zvyklí. I když nějací přišli, bohužel to nestačí a vypomáháme si agenturními zaměstnanci," doplnil.

Pomona Tešetice pěstuje meruňky na 35 hektarech a višně na devíti hektarech sadů. Kromě toho pěstuje jablka, broskve, švestky a hrozny. Celkem se stará o 126 hektarů sadů.


Zdroj: ČTK, 12. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 17:55