Agris.cz - agrární portál

ČIŽP dala milionovou pokutu masokombinátu za nakládání s vodou

10. 7. 2019 | ČTK

Milionovou pokutu uložili inspektoři České inspekce životního prostředí (ČIŽP) v Plzni společnosti Maso Brejcha s.r.o. Masokombinát podle inspekce v rozporu s povolením vypouštěl odpadní vody do podzemních vod a bez povolení odebíral povrchové vody. Firma také neohlásila havárii, když z čističky vypustila odpadní vody a znečistila tak přítok říčky Ceciny a samotné Ceciny na Plzeňsku, uvedla ČIŽP. Firma se proti pokutě odvolala, ministerstvo životního prostředí ji ale potvrdilo, sdělila dnes ČTK mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. Pokuta v červnu nabyla právní moci.

Firma ale s obsahem a závěry inspekce a ministerstva nesouhlasí a chce dosáhnout přezkoumání nezávislým soudem, řekl dnes ČTK jednatel Petr Brejcha. "Naše společnost má za to, že řízení vedené orgány ochrany přírody nebylo vedeno zákonným způsobem a jeho výsledky neodpovídají skutečnému stavu věci," uvedl. Firma podle něj při podnikání vždy kladla a klade důraz na dodržování všech požadavků na ochranu životního prostředí.

Čistírna odpadních vod (ČOV), kterou firma provozuje, vypouštěla v červnu 2015 do bezejmenného přítoku říčky Ceciny na jižním Plzeňsku černě zbarvené zapáchající odpadní vody s obsahem odumřelé biomasy, uvedla ředitelka plzeňského inspektorátu ČIŽP Petra Horčicová. Firma tak podle ní porušila provozní řád ČOV, který mimo jiné stanoví, že vyčištěná voda na odtoku z čističky nesmí zapáchat po splašcích ani hnilobným zápachem. Vyčištěná voda na odtoku smí být pouze čirá nebo jemně zakalená, bezbarvá, případně žlutavá a nesmí zapáchat ani při detailním zkoumání. Čistička byla v daný termín v režimu havárie, takže odpadní vody neměla vůbec vypouštět. Firma je měla vyvážet. Havárii navíc nikomu neohlásila.

"V důsledku tohoto protiprávního jednání došlo k významnému znečištění povrchových vod ve vodním toku Cecina až do vzdálenosti 1,6 kilometru," řekla Horčicová. Firma podle ní podobně porušila provozní řád ČOV i o několik týdnů později, kdy byla čistička také v režimu havárie.

Inspekce navíc společnosti vytýká, že v době nefunkčnosti ČOV od 16. června 2015 do 22. července 2015 vyvezla fekálními vozy na okolní zemědělské pozemky nejméně 454 metrů krychlových mechanicky předčištěné odpadní vody z čističky. Odpadní vody tak bez patřičného povolení vypustila do podzemních vod. Firma navíc nepředložila provozní deník, nevedla v něm všechny předepsané záznamy, zaznamenávala do něho nepravdivé údaje a nesplňovala denní obsluhu ČOV.

Inspekce uložila firmě ještě pokutu 23.200 korun za to, že bez platného vodoprávního povolení odebrala před čtyřmi lety 580 metrů krychlových povrchových vod.


Zdroj: ČTK, 10. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 26.04.2024 17:57