Agris.cz - agrární portál

Slovenským farmářům navzdory vyšším dotacím klesl zisk

5. 7. 2019 | ČTK

Slovenští farmáři navzdory vyšším dotacím a příspěvkům loni hospodařili hůř než v předchozím roce. Naopak potravinářské podniky zisk zvýšily. Negativní saldo zahraničního obchodu Slovenska se zemědělskými a potravinářskými produkty se opět prohloubilo. Vyplývá to z analýzy slovenského ministerstva zemědělství.

Podnikům v odvětví zemědělství loni podle předběžných údajů klesl zisk před zdaněním na 99,5 milionu eur (2,5 miliardy Kč) ze 119,3 milionu eur v roce předchozím. To je pokles o 17 procent. Navzdory tomu hospodaření zemědělců bylo v průměru lepší než za uplynulých pět let.

Ke snížení zisku farmářů loni přispělo vyšší tempo poklesu jejich výnosů než nákladů. Celkový objem podpor do sektoru se přitom zvýšil o 12,9 procenta na 876,6 milionu eur (22,3 miliardy Kč).

"Rozhodující úlohu v ekonomice (farmářů) sehrály podpory, bez nichž by byla většina zemědělských podniků ztrátová. Téměř 75 procent finanční podpory slovenského zemědělství bylo poskytováno ze zdrojů EU. Podíl celkových podpor na výnosech dosáhl 30,1 procenta," uvedlo ministerstvo zemědělství. Zaměstnanost ve slovenském zemědělství, kde se mzdy pohybují pod celostátním průměrem, v době rostoucí ekonomiky a nízké nezaměstnanosti klesla.

Zatímco hospodaření farmářů se loni zhoršilo, potravinářské podniky na Slovensku zvýšily zisk před zdaněním o 15,1 procenta na 114,5 milionu eur (2,9 miliardy Kč), byť výnosy jim klesly.

Slovensku se loni znovu zhoršila bilance zahraničního obchodu se zemědělskými a potravinářskými produkty, negativní saldo se prohloubilo bezmála o pětinu na téměř 1,65 miliardy eur (42 miliard Kč). Ve vývozu na rozdíl od dovozu převládaly výrobky s nižší přidanou hodnotou. Slovensko dováželo zejména maso, ale i nealkoholické a alkoholické nápoje.

Slovenští potravináři dlouhodobě upozorňují na nízké zastoupení slovenských potravin na pultech obchodů v zemi pod Tatrami. Podle dřívějšího průzkumu se podíl potravin slovenské výroby v prodejnách letos druhým rokem po sobě ale zvýšil.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 5. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 03:32