Agris.cz - agrární portál

Povodí Moravy hlásí sucho na desetině míst

4. 7. 2019 | ČTK

Povodí Moravy i přes lokální bouřky, které se regiony přehnaly v minulých týdnech, eviduje hranici sucha na desetině z 200 měřicích míst. Průtoky obecně jsou vesměs podprůměrné. Čtvrtina je pod 25 procenty dlouhodobého měsíčního průtoku, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

Průtoky v povodí se v těchto dnech pohybují v širokém rozmezí 15 až 105 procent. Například Morava ve Strážnici má průtok 40 procent proti měsíčnímu normálu, Dyje v Ladné 61 procent. Svitavou v Bílovicích nad Svitavou teče 56 procent dlouhodobého měsíčního průtoku, Jihlavou v Ivančicích 60 procent, Moravou v Olomouci 54 procent. Bečva má v Dluhonicích 37 procent, Bystřice ve Velké Bystřici 27 procent a Dřevnice ve Zlíně pouze 18 procent.

Menší vodní toky se podle mluvčího dostaly na hranici sucha. Je to například Želetavka ve Vysočanech, Jevišovka v Jevišovicích na přítoku do nádrže, Oslava v Náměšti nad Oslavou, Rokytná v Moravském Krumlově, Malá Haná na přítoku do nádrže, Olešnice v Kokorách nebo Moravská Sázava v Lupěném.

"Díky opatřením, která jsme začali provádět už v minulém roce, jsou zásoby vody na většině vodních nádrží větší, než tomu bylo v loňském roce. Pomohly nám také sice krátké, ale velmi intenzivní deště, které se nám na některých nádržích podařilo zachytit. Přesto během uplynulých dvou týdnů nadlepšily naše přehrady stav v řekách o 5,5 milionu metrů krychlových vody více, než do nich přiteklo," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Nejvíce z tohoto pohledu pomáhají v povodí Dyje vodní nádrže Vranov (dva miliony metrů krychlových), Dalešice (2,9 milionu metrů krychlových) a Vír (půl milionu metrů krychlových).

Vodní díla Koryčany a Boskovice jsou opravovány, hladiny na těchto nádržích jsou proto uměle sníženy. Ostatní nádrže mají podle mluvčího plné nebo téměř plné zásobní prostory. Výjimkou je přehrada Opatovice, kde se plní nádrž po ukončené rekonstrukci.


Zdroj: ČTK, 4. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 10:15