Agris.cz - agrární portál

Před deseti lety začal vařit pivo nový pivovar v Chotěboři

3. 7. 2019 | ČTK

První zcela nový průmyslový pivovar postavený v českých zemích od 70. let dokončili před deseti v Chotěboři na Havlíčkobrodsku, pivo zde začali vařit 3. července 2009. Chotěbořský pivovar sice vznikl v době, kdy po celé zemi už vznikly desítky malých výrobců, na rozdíl od nich se ale jeho majitelé od počátku soustředili na průmyslovou a nikoli řemeslnou výrobu. Zdejší sládek Oldřich Záruba přitom vychází z tradičního českého způsobu vaření piva.

Chotěbořský rodák, který získal zkušenosti s vařením piva v Havlíčkově Brodě nebo Rakovníku, se na projektu podílel ještě za původních britských investorů. Ti ale odešli ještě předtím, než byla stavba s částečně dřevěnou fasádou v chotěbořské průmyslové zóně hotová. Pivovar dokončila elektrotechnická a stavební firma Ross Holding z Havlíčkova Brodu, od které ho před pěti roky převzala německá podnikatelka Susanne Radeová. Později téměř polovinu pivovaru získali podnikatelé Radek a Roman Fialovi.

Pivovar měl původní výrobní kapacitu 10.000 hektolitrů piva ročně, což je výstav minipivovarů. Brzy však uspěl nejen u zákazníků, ale také u odborné veřejnosti, a opakovaně získal ocenění v různých pivních soutěžích. Po dvou letech se proto pivovar rozšířil na 15.000 hektolitrů ročně, ani to ale nestačilo. Páté narozeniny tak chotěbořský pivovar oslavil s dalšími novými varnami, nyní je jeho plánovaná kapacita 25.000 hektolitrů piva ročně - a v Chotěboři nemají problém ji téměř plně využít.


Zdroj: ČTK, 3. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 23:57