Agris.cz - agrární portál

Ceny pečiva jsou nízké. Pekařství zachraňuje velký objem výroby, říká ředitel United Bakeries

2. 7. 2019 | pekarske-technologie.cz

Jak se proměňuje současný trh s pečivem? Jsou prodejní ceny chleba a rohlíků adekvátní? A jaký bude mít vliv začlenění pekařství United Bakeries do holdingu Agrofert? Na tyto otázky odpovídal v rozhovoru pro Seznam zprávy Ivan Flek, ředitel United Bakeries.

Sortiment chleba v posledních letech prochází dynamickým vývojem. Zákazníci rádi experimentují, požadují vícezrnné a žitné chleby i speciální druhy. Přestože se produktová nabídka vyvíjí a mění, postup přípravy zůstává takřka neměnný. „Výroba se prakticky nezměnila. Chléb už se sice nesází ručně lopatou a pece jsou dokonalejší, ale technologie je pořád stejná,“ vysvětluje generální ředitel United Bakeries Ivan Flek. U speciálních druhů chleba jsou zároveň zákazníci ochotni si připlatit.

Zatímco u chleba základní suroviny v podobě mouky, vody a soli nelze ošidit, u rohlíků je situace jiná. Zákazník má klasický tukový rohlík zakořeněn, jako nejlevnější pečivo. Pokud se změní jeho cena, ihned na to citlivě reaguje. „Dneska je cena rohlíku tak dramaticky nízká, že se opravdu dělá jenom z nejzákladnějších surovin a na chuti je to znát. Ráno si koupíte rohlík, večer už je to tak tak a druhý den ráno už se jíst nedá,“ dodává Ivan Flek. Přitom podle Fleka se v minulosti do rohlíků přidávalo více tuku i sušené mléko.

Ceny pečiva jsou na hranici výrobních nákladů

Chleba a rohlíky jsou nosnými produkty celého pekařského řemesla. Tvoří až 80 % všech prodejů. Podle Fleka jsou ale ceny těchto druhů pečiva na hranici výrobních nákladů. Mnohé pekárny přežívají jen kvůli velkým objemům výroby. Například United Bakeries za noc vyrobí dva milion rohlíků. Ivan Flek zároveň upozorňuje, že průměrná cena chleba v Česku je pátá nejlevnější v EU.

Jak se bude vyvíjet spolupráce s pekařstvím Penam?

A jak se budou vyvíjet obchodní vztahy s Penamem po začlenění United Bakeries do holdingu Agrofert? „Zatím nepředpokládáme, že bychom sjednocovali obchodní politiku,“ odpovídá ředitel United Bakeries Ivan Flek. Přitom dodává, že pekárny budou s odběrateli jednat samostatně. „Budeme samozřejmě hledat synergie v nákupu, v nějakém výrobním sortimentu a podobně, ale nepředpokládá se, že bychom tam šli s ředitelem Penamu ruku v ruce prostě jednat o cenách, to asi ne. To by nám, upřímně řečeno, asi ani řetězce nedovolily a právě by v tom hledaly nějaké ty alternativy, jak nás dva obejít a spolupracovat radši s těmi menšími.“ Podle Fleka tak zákazník začlenění United Bakeries do Agrofertu prakticky nepozná.

Autor: redakce


Zdroj: pekarske-technologie.cz, 2. 7. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 20:33