Hlavní obsah

Houby rostou a výhled je pozitivní, hlásí mykologové

Pozitivní zprávy pro houbaře mají mykologové. Houby podle nich rostou a v lesích lze nalézt i hřiby dubové a kováře. Výhled je navíc příznivý, uvedl ve čtvrtek Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Houby nerostou bláznivě, ale není to jako loni. Loňský květen byl hrozně horký a teploty byly dost vysoké,” řekl Landa. Letošní chladný květen byl pro houby lepší a ty na to podle něj zareagovaly.

Letošní první půlka roku začala průměrně, jarní houby jakž takž rostly a potom začala sezona májovek a závojenek podtrnek, kde to byl růst maximální. Závojenka podtrnka je jedlá a mezi houbaři ceněná houba.

Aktuálně mohou houbaři kromě hřibů najít i muchomůrky růžovky a šedivky nebo klouzky. „Teď je období žampionů neboli pečárek, deště na ně docela zapůsobily. Při velkých teplotách kolem 30 stupňů Celsia ale nelze počítat s tím, že drobné houby vydrží,” poznamenal Landa.

Slibované deště a teplo v následujících dnech by mohly růst hub ještě víc povzbudit. „Výhled je optimistický,” dodal.

Co se týče jedovatých hub, muchomůrky zelené zatím nerostou, ale objevit by se už podle Landy mohly. Roste také mírně jedovatá pečárka zápašná, která je známá svým nepříjemným zápachem. Otrava se u člověka projevuje nevolností či bolestí žaludku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám