Agris.cz - agrární portál

Na Kladensku začala sklizeň česneku, vyvrcholí v červenci

13. 6. 2019 | ČTK

Na Kladensku začala v těchto dnech sklizeň česneku, vyvrcholí v červenci. Letošní sklizeň by podle vítovského pěstitele Karla Dryáka mohla být nadprůměrná, řekl dnes ČTK. Česnek Dryák pěstuje zhruba na 40 hektarech půdy, roční produkce dosahuje kolem 350 až 400 tun. Používá převážně francouzské odrůdy. Patří mezi největší pěstitele v ČR.

Část sklizeného česneku se prodává rovnou, většinu sklizně je ale třeba nejdříve usušit, aby česnek vydržel co nejdéle. Dryák nedávno dokončil opravu sýpky ze 16. století, kterou využije k tradičnímu způsobu sušení česneku s listy a stvoly na dřevěných věšácích. Tento způsob má podle pěstitele zajistit i silnější aroma, protože se při sušení silice česneku stahují z listů dolů do hlavy česneku.

K dobré sklizni letos přispěly jarní deště, farma také začala používat speciálně upravené záhony. Fungují jako houba, což se osvědčilo i v období sucha. Půda se upraví frézou tak, aby byla načechraná. "Má to i docela velkou nasávací schopnost," uvedl Dryák. Podle něj se z takto upravené půdy česnek i lépe sklízí.

Jako řada dalších středočeských podniků bojuje Dryákova farma s nedostatkem zájemců o práci. Spolupracuje mimo jiné s vězni z bělušické věznice, kteří ale mají oddělené pracoviště od ostatních zaměstnanců.

Farma Dryák obhospodařuje přes 800 hektarů půdy a v sezoně zde pracuje až kolem 120 lidí. Kromě česneku se věnuje například pěstování cibule, třešní, švestek, broskví, jablek, meruněk, řepy, pšenice. Je dodavatelem řady tuzemských obchodních domů, například pro obchody Albert je největším dodavatelem českého česneku.

Sandra Bejšáková


Zdroj: ČTK, 13. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 30.04.2024 07:44