Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 12.6. 2019

13. 6. 2019 | Agris

Nepěkné potraviny občas vyhodí třetina Čechů. Plýtvání přitom považují za problém

Třetina Čechů vyhazuje i nezkažené jídlo jen proto, že ho nakoupili moc nebo na něj už nemají chuť. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM). Většina lidí, téměř 90 procent, přitom plýtvání potravinami pokládá za problém.

Výkyvy počasí. Čeští zahrádkáři se bojí o svou úrodu

Zahrádkáři se obávají o dostatek vody na zalévání. Meruněk a třešní by měl být na trhu dostatek. Pěstitelé ovoce čekají, že navzdory suchému jaru bude sezona slušná. „Očekáváme průměrnou úrodu u nejrychleji dozrávajícího ovoce, jako jsou třešně a meruňky,“ řekl Deníku místopředseda Ovocnářské unie ČR Ivo Pokorný.

MZe: Za většinu problémů s potravinami si mohou spotřebitelé

Za většinu zdravotních problémů z potravin podle ministerstva zemědělství (MZe) může špatné zacházení spotřebitelů. Zbytky pesticidů, tedy látek k hubení chorob rostlin a plevele, v potravinách podle něj velký problém nejsou, protože jsou přísně kontrolované.

Včely samotářky si hnízdní komůrky postavily jen z plastu. Podle vědců to není nutně špatná zpráva

Včely pro stavbu hnízd využívají nejrůznější materiály. Argentinské vědce nicméně překvapilo, když v hnízdních dutinách našli výplň jen z plastových materiálů. Těch je v přírodě zdá se dostatek: plastové odpady se zachytávají na plotech a křoviscích.

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.


Zdroj: Agris, 13. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.04.2024 04:02