Agris.cz - agrární portál

Slovensko částečně odškodní farmáře za předloňské sucho

13. 6. 2019 | ČTK

Slovensko částečně odškodní farmáře za ztráty, které jim v roce 2017 způsobilo výrazné sucho. Stát na tento program vyčlenil 17 milionů eur (435 milionů korun), informovalo ministerstvo zemědělství. V Česku mohli zemědělci žádat kompenzace za předloňské sucho již loni.

O odškodné za sucho mohou na Slovensku žádat zemědělci, jejíchž produkce se kvůli výraznému suchu v roce 2017 snížila o více než 30 procent a kteří dříve nahlásili škody. Výpadek na úrodě kvůli suchu, který slovenský statistický úřad vyčíslil na bezmála 52 milionů eur (1,3 miliardy korun), nahlásilo přes 200 podnikatelů. Stát bude kompenzovat od 35 do 90 procent ztrát, a to v závislosti na tom, zda žadatel například využíval závlahový systém nebo byl pojištěn.

Malým a středním zemědělcům stát také uhradí většinu zaplaceného pojistného na krytí ztrát způsobených přírodními katastrofami. Hodnota tohoto programu činí čtyři miliony eur (102 milionů Kč).

Spuštění programu částečné kompenzace ztrát za sucho a dotace na pojištění, které Bratislava konzultovala i s EU, uvítala Slovenská zemědělská a potravinářská komora.

V roce 2017 postihl nedostatek srážek zejména západní a jižní část Slovenska. V některých regionech množství srážek dosáhlo méně než poloviny dlouhodobého průměru. Sucho způsobilo snížení úrody řady plodin včetně obilí, kukuřice, řepky či cukrové řepy.

Sucho předloni postihlo také farmáře v Česku. O kompenzace mohli čeští farmáři žádat již před rokem. Nakonec podali žádosti o odškodnění v hodnotě 1,16 miliardy korun, byť stát na program vyčlenil dvě miliardy korun.

Adrian Bobok


Zdroj: ČTK, 13. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 22:52