Agris.cz - agrární portál

Krušovický pivovar obnovil nádvoří, investuje i do výroby

12. 6. 2019 | ČTK

Opravené nádvoří pivovaru Krušovice si už mohou návštěvníci prohlédnout, aniž by museli zaplatit exkurzi. V přilehlé budově sladovny vzniklo muzeum s historickými exponáty souvisejícími s výrobou piva. Pivovar též značně investuje do rozšíření linky na stáčení do plechovek, chystá i přístavbu skladů. Novinářům to na dnešním slavnostním zpřístupnění nádvoří řekl ředitel krušovického pivovaru Michal Rouč.

Zatímco investice do obnovy nádvoří dosáhla skoro deset milionů korun, zvýšení kapacity plechovkové linky, která je na hranici výkonnosti, vyjde zhruba na 40 milionů a stavba dalších skladů na přibližně 60 milionů. Vedení pivovaru očekává, že letos výstav přesáhne milion hektolitrů. Podle ředitele loni meziročně vzrostl export krušovického piva o 30 procent a pivovar usiluje o další růst. "Vyvážíme do 22 zemí," uvedl Rouč. Mezi největší trhy patří Rusko, Německo, Švédsko, Slovensko, Maďarsko a další.

Veřejnosti přístupné nádvoří má obnovenou dlažbu, nové osvětlení, opravena byla fasáda zdejšího zámku a staticky zajištěna přilehlá kaple. V muzeu jsou například nástroje pro výrobu sudů, náčiní používané v chmelařství a sladovnictví či přehled sládků, kteří zde působili. Návštěvníci si mohou v expozici vyzkoušet i rozpoznávat vůně, které patří k výrobě piva. "Je to muzeum, které bude ještě dlouho hodně živé, budeme doplňovat další věci," dodal Josef Helebrant, který má v pivovaru na starosti prohlídky.

Loni pivovar navštívilo přes 35.000 turistů. Letos bude kromě tradičního dne otevřených dveří novinkou promítání letního kina.

Krušovický pivovar patří do nizozemské pivovarnické skupiny Heineken, která loni zvýšila provozní zisk bez započtení mimořádných položek o 6,4 procenta na 3,87 miliardy eur (téměř 100 miliard Kč). Díky vyššímu prodeji a zájmu zákazníků o dražší nápoje firma čeká růst i letos. Heineken je druhý největší producent piva na světě.


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 00:53