Agris.cz - agrární portál

V Holešově začal samosběr jahod, úroda by měla být dobrá

12. 6. 2019 | ČTK

Na plantáži firmy Vaklima v Holešově na Kroměřížsku, která patří mezi největší pěstitele jahod ve Zlínském kraji, začal samosběr. Letošní sezona začala o dva týdny později než loni. Pokud bude příznivé počasí, tak bude jahod hodně, mohla by být dobrá sezona, řekl dnes ČTK jednatel společnosti Jaroslav Valenta.

"Minulý týden jsme začali sběry pro trh, v pondělí se oficiálně otevřelo a začaly samosběry," uvedl Valenta, podle kterého je zájem lidí velký. Zákazníci se ozývali ještě před zahájením sběru. "Byly to desítky i stovky telefonátů, jestli je už otevřené. Jahody budeme mít určitě do prvního týdnu v červenci nebo do poloviny července," uvedl Valenta. Za příznivého počasí zavítají na plantáž obvykle stovky lidí.

Sběrači sklidí obvykle na holešovské plantáži z hektaru mezi šesti až deseti tunami jahod ročně. Společnost letos pěstuje produkční jahody na 5,5 hektaru půdy, loni to bylo 4,5 hektaru. Na dalších dvou hektarech je nová výsadba, která zatím ovoce neplodí. Firma využívá moderní technologie včetně zavlažování a ochranných fólií.

Ceny se proti minulému roku mírně zvýšily, podle Valenty za to mohou vyšší náklady. Kilogram jahod při samosběru stojí nyní podle kvality a velikosti plodu od 55 do 90 korun, loni to bylo 50 až 70 korun. Firma prodává jahody také na několika tržištích v kraji, kde stojí kilogram od 100 do 120 korun.

Ve středu začíná také samosběr jahod ve Fryštáku na Zlínsku, cena za kilogram je tam 65 korun.

jmk hj


Zdroj: ČTK, 12. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 04:54