Agris.cz - agrární portál

Počet ekofarem v Česku v posledních letech stoupá

3. 6. 2019 | ČTK

Počet ekofarem v České republice v posledních letech prudce stoupá. Nyní jich pracuje přibližně 4500 a loni v průměru přibyla každý den jedna nová farma, která hospodaří ekologicky. Svaz PRO-BIO a Nadační fond Richarda Bartáka dnes předaly ekostatku zaměřenému na chov masného skotu Bezděkovský mlýn z Rohozné na Jihlavsku ocenění ekofarma roku. ČTK to řekla manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

"Bezděkovský mlýn je skutečně ukázkovou farmou. A to nejen přístupem k šetrnému zemědělství, ale také tím, jakou šíři činností zvládají," řekla Urbánková. Manželé Řezníčkovi z Bezděkovského mlýna hospodaří na 180 hektarech půdy. Chovají masný skot a ovce a v režimu ekologického zemědělství pěstují obilí i brambory. Jejich zvířata jsou na pastvě od jara do podzimu. Na rodinné farmě pracují také čtyři potomci manželů Řezníčkových.

Urbánková uvedla, že postupně se forma šetrného zemědělství rozrůstá. I když připustila, že zůstává stále hodně farmářů, kteří preferují jistý výnos a zisk. "Stále existuje spousta zemědělců, kteří pořád sázejí na řepku, pšenici a kukuřici," uvedla. Právě třeba řepka vyžaduje náročné chemické ošetření a vytahuje živiny z půdy.

Svaz PRO-BIO vybírá každoročně Nejlepšího sedláka roku, Nadační fond Richarda Bartáka uděluje ocenění Bartákův hrnec nejlepší ekologické farmě. "Poměr ekologicky obdělávané půdy v Česku stoupl na 14,5 procenta. V tomto ohledu předčíme i sousední státy jako třeba Německo nebo Rakousko," řekla.


Zdroj: ČTK, 3. 6. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 20:45