Agris.cz - agrární portál

Zeelandii mírně klesl obrat, rostou jí prodeje zápar

31. 5. 2019 | ČTK

Společnost Zeelandia, která dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře, měla loni obrat 1,02 miliardy korun, meziročně nižší o 1,7 procenta. Provozní zisk klesl téměř o 11 procent na 46,7 milionu Kč. Vyplývá to z účetní závěrky firmy. Letos plánuje společnost s 230 zaměstnanci podobný obrat. Zeelandii rostou prodeje zápar, měkčených zrn, jež se přidávají do těsta na pečivo. ČTK to dnes řekl ředitel firmy Michal Rada. Firma nabízí přes 500 produktů.

Loňské tržby ovlivnil hlavně meziroční pokles prodeje hotových výrobků, zboží a surovin v ČR o 5,3 procenta. "Pokles prodeje na zahraničním trhu, zejména v Belgii, na Slovensku a v Polsku, byl kompenzován nárůstem prodeje zejména v Maďarsku, Rumunsku, Chorvatsku a na Ukrajině," uvedl Rada ve výroční zprávě. Prodeje v zahraničí se loni podílely na obratu necelou třetinou, měly ale velký vliv na zisk. Nejvíc Zeelandia dodává do Maďarska, na Slovensko, do Polska, dále do Německa a Nizozemska.

Firmě rostou prodeje zápar, ročně jich vyrobí asi 1800 tun. Stoupá prodej v zahraničí. "Na domácím trhu připravujeme kampaň, kdy budeme uvádět novou generaci produktů," řekl Rada. Firma chce postavit novou halu za desítky milionů Kč a díky ní do pěti let dvaapůlkrát zvýšit výrobu zápar. Nyní je vyrábí v Chelčicích. Pro novou halu hledá vhodné prostory.

Firma se letos obávala, jak sucho ovlivní produkci máku. "Naštěstí ten poslední víkend, kdy už se to zemědělci chystali zaorat, zapršelo. Teď je problém opačného typu, že vláhy je příliš, tak se obávají plísní. Trh je neklidný, ale žádné zásadní negativní signály nemáme," řekl Rada.

Firma vyrábí kromě Malšic i v Táboře a Chelčicích. Zeelandia vznikla v roce 1990. Mateřská společnost Koninklijke Zeelandia sídlí v Nizozemsku, koncern zaměstnává 2900 lidí ve 30 zemích. Jeho roční obrat je asi 14 miliard Kč.


Zdroj: ČTK, 31. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 16:36