Agris.cz - agrární portál

SVS zmírňuje mimořádná veterinární opatření v souvislosti s brazilským masem

27. 5. 2019 | SVS ČR

Příjemci zásilek brazilského drůbežího masa a polotovarů z něj nebudou ode dneška muset povinně dokladovat, že produkty byly vyšetřeny na nepřítomnost salmonel. Státní veterinární správa (SVS) zrušila mimořádná veterinární opatření (MVO), která zavedla před dvěma lety v souvislosti s aférou okolo nebezpečných brazilských potravin. Důvodem zrušení je uklidnění situace a pokles zjišťovaných závad.

Opatření, která zavedla SVS začátkem května 2017, se původně vztahovala na všechny živočišné produkty původem z Brazílie, k 1. červnu téhož roku pak byla povinnost zmírněna a povinné vyšetřování v akreditovaných laboratořích prokazující zdravotní nezávadnost potraviny se od té doby týkala jen drůbežího masa a drůbežích polotovarů. Po celou dobu platnosti nařízení platily pro všechny živočišné produkty z Brazílie přísnější podmínky pro nahlašování zásilek.

„Jelikož u zásilek drůbežích produktů z Brazílie nedochází ke zjišťování téměř žádných závad a ty, co jsou zjišťovány, jsou spíše administrativního charakteru, rozhodli jsme se opatření, která splnila svůj cíl, zrušit,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. „I nadále budou tyto potraviny pod standardním dozorem SVS tak, jako jiné živočišné produkty přicházející na náš trh. Ochrana zdraví spotřebitele je i nadále prioritou veterinárního dozoru,“ dodal.

Zjištěné závady byly loni čtyři. Jednalo se ve třech případech o porušení MVO a v jednom případě o závadu v hlášení. Žádné zdravotní problémy nebyly zjištěny. V roce 2017 bylo zjištěných závad 18, mimo jiné ve čtyřech případech se jednalo o přítomnost salmonel. V letošním roce byla zachycena pouze jediná závada.

Ke zvýšeným kontrolám zásilek potravin z Brazílie vyzvala členské státy koncem března 2017 Evropská komise. Důvodem k těmto mimořádným opatřením byly pochybnosti o fungování systému dozoru nad potravinami a osvědčováním vývozů v Brazílii. Z tehdy dostupných informací totiž vyplývalo, že minimálně v předchozích dvou letech byly v důsledku korupce na trh uvolňovány potraviny, o jejichž zdravotní závadnosti panovala vážná podezření. Světové agentury na jaře 2018 informovaly, že v souvislosti s kauzou zatkla policie bývalého šéfa jednoho z předních tamních producentů masa. Viz. např.: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/posun-v-kauze-prodeje-zkazeneho-masa-v-brazilii-policie-zatk/r~86466c4a20a911e8aca5ac1f6b220ee8/.

 

Petr Vorlíček

tiskový mluvčí SVS


Zdroj: SVS ČR, 27. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 03:09