Souhrn událostí uplynulých dní – 24. - 26. 5. 2019

Květnové počasí na jihu Moravy ještě zachránilo část úrody

Zatímco některé polní plodiny na jižní Moravě květnové deštivé a chladné počasí zachránilo, některé byly suchem tak zdecimované, že ani květnová vláha už škodám nezabránila. Pozdě přišla pro ozimý ječmen, někde i pro ozimou pšenici, naopak dobře se vede jarním plodinám či cukrové řepě.

Tažení EU proti jednorázovým plastům pokračuje. Zmizí i polystyrenové obaly na jídlo

Členské země Evropské unie v úterý formálně potvrdily novou směrnici zakazující plastové výrobky na jedno použití. Cílem opatření, které se týká například jednorázových brček, nádobí, tyčinek do uší i některých dalších plastových výrobků, k nimž existují ekologičtější alternativy, je snížit množství plastového odpadu.

Průniku na trh drůbeže Rusku pomáhá prasečí mor v Číně

Rusko poprvé od sovětské éry vyvezlo drůbež do Číny. Jeho cílem je vybudovat si pevnější pozici na globálním trhu drůbeže a pomáhá mu v tom skutečnost, že čínský chov prasat ničí africký mor, píše agentura Bloomberg. Čína kvůli němu může přijít až o 30 procent prasat a drůbeží maso je levnější alternativou.

Prezident komory: Maso s označením CZ nemusí být z Česka

Maso s označením CZ nemusí pocházet z České republiky. Na dnešní tiskové konferenci ke kvalitě vepřového masa to řekl prezident Agrární komory ČR Zdeněk Jandejsek. Je to podle něj dáno legislativou a zákazníci jsou tak mateni.

 

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info