Agris.cz - agrární portál

Souhrn událostí uplynulého dne – 14.5. 2019

15. 5. 2019 | Agris

AB InBev dostal pokutu 200 mil. eur za zneužívání pozice na trhu

Evropská komise (EK) vyměřila největšímu světovému pivovaru Anheuser-Busch InBev pokutu 200 milionů eur (5,15 miliardy Kč) za zneužívání dominantního postavení na belgickém trhu piva. Firma podle EK zabraňuje levnějším dodávkám nejpopulárnější značky Jupiler z Nizozemska do Belgie. Verdikt padl po tříletém vyšetřování kauzy.

Nová odrůda vznikne z 50 tisíc pokusů. Jistotu nemáme, říká šlechtitel

Není to nic pro netrpělivé. Šlechtění nových odrůd zemědělských plodin vypadá jako krajně rizikové podnikání. Každou novou odrůdu hledá největší český pěstitel společnost Selgen zhruba deset let. Když má štěstí, z padesáti tisíc kombinací si zaregistruje jednu. „Jistota tady není nikdy,“ říká ředitel firmy Ivo Sedláček.

Vysoké školy bojují s předsudky, že zemědělství je špinavá práce

Vysoké školy, které vzdělávají zemědělské odborníky, musejí bojovat s předsudky, že jde o špinavou práci na polích či ve stájích, řekl dnes ČTK na brněnském veletrhu Animal Tech děkan Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Ryant.

Růst cen v dubnu zpomalil na 2,8 procenta. Zlevnil alkohol, vejce i cukr

Meziroční růst spotřebitelských cen v dubnu zpomalil na 2,8 procenta z březnových tří procent. Zdražily zejména bydlení a některé potraviny, především zelenina, dražší byly i pohonné hmoty. Naopak zlevnil alkohol nebo třeba vejce a cukr. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Úplné texty zpráv a další události včerejšího dne naleznete zde.

 


Zdroj: Agris, 15. 5. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 09:35