Agris.cz - agrární portál

Cenu Chutná Hezky. Jihočesky mají jelení paštika i ovčí jogurt

29. 4. 2019 | ČTK

Jelení paštika, ovčí jogurt i ovocná šťáva získaly značku Chutná Hezky. Jihočesky. Do 13. ročníku soutěže se přihlásilo 43 potravinářů a zemědělců se 105 produkty. Značku má 40 výrobků. Výsledky v Českých Budějovicích vyhlásila jihočeská agrární komora, značku bude letos propagovat v nové českobudějovické prodejně, v seriálu o místních potravinách a na billboardech. ČTK to řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Nejvíc, pět oceněných, je mezi pekařskými výrobky. Ceny za chléb a žitnou placku mají firmy Chleba se solí, Polanských, Penam, Dačická pekárna a Pekařství PNM. Po dvou oceněních dostali výrobce rybích produktů Tilapia, řeznictví Mauz, rodinná farma Výrov, výrobce sýrů Jan Bareš, velkoobchod Polanských, Dačická pekárna, výrobce nápojů Karel Gregora a Zámecký lihovar Blatná.

První místa ve 12 kategoriích získaly paštika z jelenů a daňků, sušené maso Jihočeské jerky, hermelín Popelák, ovčí jogurt borůvkový, žitná placka, staročeský žitný perník, bezlepkový čokoládový zákusek s likérem, vinný nápoj Borovanské borůvkové, lhenická jablečno-hrušková ovocná šťáva, kozí mléčný karamel, pivo Hulvát a lipový med.

Kvalita výrobků podle Šťastné každý rok roste. "Přibývá těch vázaných na originální receptury a zajímavě se snoubí s inovací. Letošním trhákem bylo vysoké zastoupení výrobků, které mají dobrý vliv na zdraví, například čaj z hlohu peřenoklaného nebo šťáva z kysaného zelí. V lahůdkářských výrobcích nechyběly tradiční jihočeské suroviny: paštika z daňčího masa, salát z kapra, ovčí jogurt, kozí sýr, staročeský perník. Velmi pozitivní ohlas měl karamel z kozího mléka, což nezní moc vábivě, ale kozina z toho nebyla cítit a konzistence, chuť, vůně unikátní," řekla Šťastná.

Agrární komora pomůže vítězným potravinám proniknout do partnerských obchodů a obchodních sítí. Za 12 ročníků soutěže hodnotili komisaři 1658 výrobků. Známku Chutná Hezky. Jihočesky dosud získalo 330 produktů. Cenu může získat jen potravina a nápoj vyrobené v jižních Čechách. Značka výrobci zůstává, pokud výrazně nezmění složení, řekla Šťastná.


Zdroj: ČTK, 29. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.04.2024 22:48