Agris.cz - agrární portál

Zájem o velikonoční beránky je, říká majitelka cukrářství v Brně

17. 4. 2019 | ČTK

Zájem o velikonoční beránky, zákusky a perníky je v Brně velký. Lidé ve městě velikonoční tradice stále dodržují, řekla v rozhovoru s ČTK Jarmila Křížová, majitelka brněnského cukrářství a perníkářství Pusinka.

S přípravou velikonočních pochoutek začínají zaměstnanci chvíli po Vánocích. Vymýšlejí nové tvary, propočítávají náklady nebo objednávají obalový materiál. Perníky mají tříměsíční trvanlivost, beránky vyrábějí měsíc nebo dva před Velikonocemi. Dortové beránky děkají jen na objednávku.

Obchod i výroba sídlí ve stejném domě, prodavačky tak sledují a zapisují, kolik se čeho prodá, tím pádem mohou reagovat na aktuální poptávku. "Největší počet návštěvníků očekáváme ve čtvrtek před Velikonocemi. Pokud si chce někdo perník nebo beránka pojistit, řešením je včasná objednávka," řekla Křížová.

Větší nápor o Velikonocích řeší majitelka přesčasy nebo omezením výroby běžných produktů. Zaměstnává 15 lidí a když nestačí ani ti, má v záloze brigádníky.

Součástí velikonočního sortimentu Pusinky, která sídlí v Králově Poli, je několik sladkostí. Tradiční velikonoční pochoutkou je beránek. Vyrábí se buď z biskupského těsta, které je plné kandovaného ovoce, nebo z dortového těsta. Výhodou biskupského beránka je jeho trvanlivost. "Zákazníci si mohou beránka vystavit doma jako dekoraci a pak ho rozkrájet a sníst," řekla Křížová. Dortového beránka musí zákazníci zkonzumovat během pár dní a skladovat ho v lednici.

Kromě zákusků a dortů nabízí podnik také perníky, které ve výrobně zdobí několik cukrářek. Jde o perníky ve tvaru beránka, zajíce nebo ovečky. "K perníkům patří barevné polevy. Velikonoce jsou oslavou jara a k tomu pestré barvy patří," uvedla Křížová.

Zákazníci podle ní v nákupu velikonočních cukrovinek nijak nepolevují. "Myslím, že i v dnešní době se tradice stále dodržují. Nejde ale říct, který velikonoční produkt je u nás nejoblíbenější, jelikož každý zákazník hledá něco jiného. Někdo chce malé perníky pro koledníky, někdo beránka pro celou rodinu," řekla Křížová.

Perníky jsou jejím velkým koníčkem, přednáší o využití medu v domácnosti a na svých kurzech učí zájemce, jak perník nazdobit.

Natálie Švachová 


Zdroj: ČTK, 17. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 22:47