Agris.cz - agrární portál

SZPI nařídila stažení klamavě označených masných výrobků z dovozu

17. 4. 2019 | SZPI

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili další dvě nevyhovující šarže masných výrobků od výrobce TARCZYŃSKI S.A., Ujeździec Maly 80, 55-100 Trzebnica, Polsko, v tuzemské tržní síti. Jedná se o následující výrobky, které inspektoři odebrali v provozovně společnosti Lidl Česká republika v.o.s., Písečná 5583, Chomutov:

PIKOK KABANOSY EXTRA TENKÉ, velikost balení: 120 g, šarže: L 0212/F130/14457 07:34:59/ 11 13, datum minimální trvanlivosti do: 20.06.2019, země původu: Polsko. Výrobce na obalu mj. uvedl: „100g kabanosů bylo vyrobeno ze 143g vepřového masa a 14g hovězího masa“. Laboratorní rozbor ale neprokázal přítomnost hovězí bílkoviny, výrobek tak namísto deklarovaných 14 gramů hovězího masa obsahuje maximálně 1 gram hovězího masa (limit laboratorní metody).

PIKOK KABANOSY S CHILLI, velikost balení: 120 g, šarže: L 0196/F130/11073 08:19:37/ 11 12, datum minimální trvanlivosti do: 20.06.2019, země původu: Polsko. Výrobce na obalu mj. uvedl: „100g kabanosů bylo vyrobeno ze 142g vepřového masa a 14g hovězího masa“. Laboratorní rozbor ale neprokázal přítomnost hovězí bílkoviny, výrobek tak namísto deklarovaných 14 gramů hovězího masa obsahuje maximálně 1 gram hovězího masa (limit laboratorní metody).

Informace na obalu u uvedených šarží klamala spotřebitele ohledně skutečného složení potraviny a tím došlo k porušení Evropského nařízení 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, a to ve smyslu klamání spotřebitele.

Inspekce prodejci nařídila stažení předmětné potraviny ze všech svých poboček a zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Pozn.: U sušených (trvanlivých a fermentovaných) masných výrobků se na obalu uvádí hmotnost finálního výrobku po vysušení, ale hmotnost jednotlivých složek se uvádí před jejich vysušením. Proto je u této komodity součet hmotnosti složek vyšší, než je hmotnost konečného výrobku.

O podobném případu SZPI informovala v tiskové zprávě dne 12. 3. 2019 a 8. 3. 2019.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633  

Zdroj: SZPI, 17. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 00:57