Agris.cz - agrární portál

Ptáci přilétají ze zimovišť, ale je jich každým rokem méně

15. 4. 2019 | Moravský ornitologický spolek

V sobotu 13. dubna se sešli pozorovatelé ptáků na první jarní ornitologické exkurzi v Tovačově. I přes nepříznivé počasí pozorovali několik desítek druhů ptáků, jako například vlaštovky obecné, budníčky větší a pěnice černohlavé.

Na Hradeckém rybníku v posledních letech hnízdí stále více párů hus velkých, které v těchto dnech vyvádějí první housata. Účastníci exkurze zde pozorovali i lžičáky pestré, čírky obecné i modré, kopřivky a hoholy severní. Radost pozorovatelů ptáků, ale kazí to, že k nám přilétá mnohem méně ptáků, než jich od nás odletělo.

Ornitologové z mezinárodní organizace BirdLife International zjistili, že je každoročně v Evropě zabito v době tahu asi 25 milionů ptáků. Většinou jsou zastřeleni lovci, chyceni do pastí nebo otráveni. Ve středomoří jsou loveni drobní pěvci, křepelky ale i dravci. Ohrožena lovem je i hrdlička divoká, která byla vyhlášena ptákem roku 2019.

Seznam všech letošních ornitologických exkurzí, které pořádá Moravský ornitologický spolek, najdete na http://mos-cso.cz/exkurze/.

Text: Jiří Šafránek

Zdroj informaci ČSO: http://new.birdlife.cz/wp-content/uploads/2019/04/SZ2-2019.pdf 


Zdroj: Moravský ornitologický spolek, 15. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 12:34