Agris.cz - agrární portál

Šampiona Valtických vinných trhů má Mikrosvín i Moravíno

13. 4. 2019 | ČTK

Šampiony 52. ročníku Valtických vinných trhů se stala vína vinařství Mikrosvín Mikulov a Moravíno. První z firem zabodovala mezi bílými víny Ryzlinkem vlašským, Březí, Liščí vrch, výběr z hroznů 2017, Moravíno získalo šampiona za Grand cuvée, pozdní sběr 2017. ČTK o tom informovali pořadatelé soutěže.

"Co jsem se díval, naše víno zvítězilo jednoznačně, bodové hodnocení bylo 1,45, takže většina degustátorů ho dávala na první místa. Ale nikdy se nám na Valtických vinných trzích žádné ocenění získat nepodařilo, tak jsme opravdu velmi rádi," uvedl ředitel vinařství Mikrosvín Bořek Svoboda.

Šampionem mezi zahraničními víny se stalo rakouské víno WV - DAC - Classic Grüner Veltliner, 2018 ExclusivWeine Woditschka.

Vítěze v jednotlivých kategoriích vybírala čtrnáctičlenná komise sommeliérů ze 770 vín od 125 vinařů z Moravy, Čech, Slovenska, Rakouska, ale i Chile a Austrálie.

"Šampioni se vybírají z vítězů odrůd ve skupinách. Výběr je velice složitý, protože hodnotíme ta nejlepší vína, výjimečná vína, která jsou nádherná," řekl předseda odborné komise Jakub Šebesta.

Odborná komise hodnotila vzorky na stobodové stupnici, všechna vína, která překročí hranici 86 bodů, získala zlatou medaili.

Celostátní výstavu vín s mezinárodní účastí pořádají Valtické vinné trhy ve spolupráci se Střední vinařskou školou ve Valticích a pod patronátem Národního vinařského centra, které dohlíží na objektivitu soutěže. Letos se bude konat v zámecké jízdárně ve Valticích 10. a 11. května.


Zdroj: ČTK, 13. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 05:47