Agris.cz - agrární portál

Na husí farmě v Rohozné se vylíhlo letošních prvních 1500 housat

10. 4. 2019 | ČTK

Na husí farmě v Rohozné se zkraje tohoto týdne vylíhlo letošních prvních 1500 housat. Do poloviny července, kdy líhnutí skončí, by housat mělo být v součtu asi 30.000. Jarní sezona by tak měla být podobná té minulé, řekl ČTK farmář Josef Tříska. Jde o jedinou farmu na Vysočině, kde se housata líhnou ve velkém, základní chovné hejno čítá 2000 hus. Další husy si farma nechává přes léto na výkrm.

Produkce má podle Třísky své hranice, i vzhledem k možnostem farmy. "Odbyt zatím neumdlévá, takže jsme spokojení," řekl.

Husy snášejí vejce od půlky února. "Postupně to narůstá. Prvně najdete tři vejce, druhý den deset vajec, za týden padesát," uvedl Tříska. Do umělé líhně uložili farmáři první vejce v březnu, líhnutí trvá asi měsíc. Během snášky posbírají pracovníci z husích hnízd dohromady kolem 50.000 vajec.

Housata se teď na farmě budou líhnout každý týden, počet se řídí množstvím objednávek. "Bude se to postupně zvyšovat, protože ten zájem poroste. "Budeme líhnout třeba i 2500 3000 housat týdně," popsal Tříska další postup jarní sezony.

Housata si berou drobní i větší chovatelé, kteří je pak prodávají vykrmené kolem svátku svatého Martina. Řada z nich jezdí do Rohozné pro housata pravidelně. "My máme půlku odbytou už jen tím způsobem, že se nám vracejí stálí zákazníci," řekl Tříska. Asi pětinu housat farma vyváží do Rakouska. Přibližně 1000 mladých hus zůstane v Rohozné, farma je na podzim prodá jako pečínkové husy.

Nazmar nepřijdou ani vejce, v nichž nebyl zárodek. Farmáři z nich vysají obsah, vymyjí je, vysuší a prodávají na kraslice. Ročně jde o několik tisíc kusů. "Je spousta maléreček, které malují celoročně," uvedl Tříska. Mimořádný zájem o tato vajíčka je před Velikonoci, prodají se všechna. Peří farma prodává dalším zpracovatelům.

Chov hus je v Rohozné od roku 1974, dřív patřil zemědělskému družstvu. Jako rodinná farma funguje desátým rokem.


Zdroj: ČTK, 10. 4. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 10:29