Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR mění pravidla nájmu honiteb, chtějí snížit škody po zvěři

30. 3. 2019 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) mění pravidla pronájmu honiteb s cílem snížit škody, které zvěř způsobí na lesních porostech. V tendrech na nájem honiteb proto LČR zvýšily při hodnocení váhu takzvaného mysliveckého záměru z 15 na 30 procent. Zbývajících 70 procent váhy v soutěži bude připadat na výši nabídnutého nájmu. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Podniku patří téměř poloviny lesů v ČR.

Změna pravidel se týká již dnes vypsaných výběrových řízení na desetiletý pronájem 85 honiteb. Smlouvy s vítězi by podnik mohl začít uzavírat v polovině května. Celkem mají Lesy ČR 980 honiteb, z nichž prostřednictvím soutěží pronajímají 831. Zbytek honiteb LČR provozují ve vlastní režii. Ročně podnik z nájmu honiteb inkasuje přibližně 230 milionů korun.

Lesy ČR věří, že posílení váhy mysliveckého záměru pomůže nastolit rovnováhu v početních stavech býložravé zvěře a snížit tak škody, které zvěř v porostech dělá. "Oceníme plnění cílů, které si pronájemce honitby stanoví. V opačném případě jsme připraveni uplatnit tvrdé sankce a smlouvy okamžitě vypovědět," uvedl generální ředitel LČR Josef Vojáček.

Za myslivecký rok 2016/2017 Lesy ČR škody zvěří na lesních porostech vyčíslily na 24 milionů korun v sezoně 2017/2018 to bylo 19 milionů korun. Přemnožená zvěř v lesích způsobuje škody zejména na mladých porostech, které ničí okusem a ohryzem.

Čím širší myslivecký záměr uchazeč o honitbu nabídne, tím lépe bude v tendru hodnocen. Pokud honitbu získá, stanou se jeho záměry závaznými. "Může jít například o políčka pro zvěř, údržbu travních porostů, výsadbu keřů, plodonosných nebo okusových dřevin, stavbu kazatelen, posedů, krmelců, napajedel pro zvěř nebo slanisek," uvedl ředitel lesního a vodního hospodářství LČR Vladimír Krchov. Váhu mysliveckého záměru Lesy ČR zvýšily již před třemi lety, a to z deseti na dosavadních 15 procent.

Nájemce musí také při vypracování plánu chovu a lovu akceptovat podněty Lesů ČR a plán plnit. "Zlepšení stavu lesa je naší prioritou. Plnění plánu lovu budeme pravidelně a důsledně prověřovat," uvedl Vojáček. Nová opatření mají uchazeče také motivovat k provádění více činností v pronajatých honitbách, než vyplývá z legislativy a nájemní smlouvy.

Nájemcem honitby může být česká fyzická osoba s platným loveckým lístkem, myslivecké sdružení či spolek založený za účelem nájmu honitby nebo česká právnická osoba, která na pozemcích v honitbě zemědělsky nebo lesnicky hospodaří a myslivost je předmětem její činnosti.

V celé ČR je přibližně 5800 honiteb. Podmínkou pro vznik honitby je 500 souvislých hektarů honebních pozemků, ať lesů či polí. Nejvíce se v ČR uloví divokých prasat, v roce 2017 to bylo 229.182 zvířat. Srnčí zvěře myslivci ulovili 103.455 kusů, jelení 27.878 a daňčí 23.069 kusů.

Zdeněk Rychtera dr


Zdroj: ČTK, 30. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 17:11