Nový směr ve vinařství představí v Praze další vinárna

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Ilustrační foto
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Speciální víno, které se při výrobě obejde téměř bez chemie, si získává v Česku čím dál větší oblibu. Od června ho bude v Praze nabízet už druhá vinárna.

Po sedmi letech od otevření vinárny Veltlin v pražském Karlíně spustí obchodník s vínem Bogdan Trojak další podnik, který je zaměřený na autentická vína. Ten vznikne místo Literární kavárny Řetězová na Starém Městě. „Plánovali jsme to minimálně dva roky a náhodou se objevila možnost pronajmout si tento prostor,” uvedl Trojak pro deník E15.

Nyní probíhá rekonstrukce, která obchodníka s vínem a jeho společníka Antonína Suchánka vyjde na více než dva miliony korun. „Design má evokovat starou Prahu, trochu měšťanský interiér,” řekl Trojak s tím, že vzhled vinárny navrhuje česká designérská společnost Formafatal.

Nový podnik s názvem Autentista pro zhruba sto hostů se otevře na přelomu května a června. Na rozdíl od karlínské vinárny, orientované na oblast bývalého Rakouska-Uherska, bude zaměřený na vína z různých vinařských oblastí. Podle Trojaka přibudou například autentická šumivá vína z francouzské oblasti Champagne.

Od nového podniku si Trojak slibuje zvýšení dovozu vína a zdvojnásobení prodejů. Kromě vlastní vinárny Veltlin dodává autentická vína také do řady podniků, mezi které patří například pražská síť restaurací Ambiente. Tržby za loňský neuvedl, v roce 2017 měla firma Bioclub, kam spadá vinárna Veltlin, obrat necelých dvanáct milionů korun.

Podle prezidenta Svazu vinařů Tibora Nyitraye má šanci na úspěch. „Je to segment, který má svoji životaschopnost a určitě má své místo na trhu," uvedl pro E15. Nyitray však poznamenal, že se do ceny autentických vín promítá náročná výroba. "Problém je v tom, že výroba je relativně náročná na vysokou kvalitu hroznu a na velice precizní práci sklepmistrů,“ doplnil. 

To připouští také Trojak, podle kterého pod stokorunu autentické víno koupit nelze. „Když se hrozen vylisuje, nepřidávají se žádné látky typu selektované kvasinky, na kterých se většinou vína kvasí. Ty kvasinky jsou cizorodý prvek, protože pocházejí z celého světa a ovlivňují aroma a chuť vína. To jsme zavrhli a nepoužíváme je. To znamená, že si vyselektujete vlastní kulturu kvasinek, která je ve sklepě a je místní,” vysvětlil v minulosti s tím, že vytvořit si vlastní styl může trvat roky.

Trojak, který je sám vinařem, pořádá každý rok festival autentických vín Praha pije víno. Počet vináren a vinoték v Praze nesleduje Český statistický úřad, ani Asociace hotelů a restaurací. Podle webu Vinotéky je v hlavním městě 50 vináren a 84 vinoték. Spotřeba vína se podle údajů ČSÚ pohybuje v Česku dlouhodobě kolem 19 litrů na obyvatele za rok a v roce 2017 dosáhla 19,4 litrů.