Inspektoři pokutovali 100 tisíci obec Osoblaha za poškozující ořez 19 stromů a vykácení dalších dvou

Inspektoři z České inspekce životního prostředí (ČIŽP) z oddělení ochrany přírody v Ostravě uložili pokutu 100 tisíc korun obci Osoblaha na Bruntálsku za poškozující ořez celkem 19 stromů a vykácení dalších dvou bez povolení.  Obec tak porušila zákon o ochraně přírody a krajiny.

Při kontrole na počátku roku 2018 inspektoři zjistili, že obec Osoblaha provedla poškozující ořez 18 jírovců a jednoho trnovníku akátu rostoucích u kempu a koupaliště v obci Osoblaha. Některé stromy měly zcela odřezánu korunu a z dalších korun zůstala jen torza. „Radikálním nešetrným zásahem byly stromy podstatně oslabeny, což jim zkrátilo délku života. Výrazně se snížila jejich schopnost tlumit teplotní a vlhkostní extrémy, odrážet sluneční paprsky, produkovat kyslík a zachycovat prachové částice. Velké řezné rány navíc s sebou nesou zvýšené riziko průniku infekcí,“ řekl Karel Kozubek, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Ostrava.

Inspektoři v Osoblaze dále zjistili vykácení dvou vzrostlých smrků, které bez povolení opět provedla obec. „Jako přitěžující okolnost inspektoři vyhodnotili, že se nezákonného kácení dopustil subjekt veřejné správy, který má být ostatním vzorem v dodržování právních předpisů,“ doplnil Kozubek.

Obec se proti sankci uložené inspektory ČIŽP odvolala. Ministerstvo životního prostředí odvolání zamítlo a pokutu potvrdilo. Sankce nabylo právní moci na konci prosince 2018.

 

Jana Jandová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info