Agris.cz - agrární portál

Budvar věří, že se s brexitem během krátké doby vyrovná

18. 3. 2019 | ČTK

Vedení pivovaru Budějovický Budvar věří, že s brexitem se během krátké doby vyrovná, protože má dost zkušeností s vývozem piva mimo Evropskou unii. Jediný vážný problém by mohl po odchodu Velké Británie z EU podle firmy nastat při delším celním odbavení u tankového piva, které má kratší trvanlivost. Pro Budvar je Británie velmi důležitá, loni byla v exportu jeho pátým největším odbytištěm. ČTK to řekl mluvčí Budvaru Petr Samec.

Národní podnik se připravuje na obě varianty, včetně brexitu bez dohody. Velkou výhodou pro pivovar je podle Samce dceřiná společnost Budvaru v Británii, která situaci monitoruje a pomůže řešit nově vzniklé administrativní požadavky na registraci zboží či certifikáty.

"Dopady na vývoz mohou být v logistice, celní a daňové oblasti a také se mohou objevit různé netarifní překážky - administrativa dovozu. Důležitý bude také následný vývoj kurzu libry, který může mít vliv na naši profitabilitu na britském trhu. Neočekáváme ale, že by brexit v dlouhodobém měřítku výrazně poškodil naše prodeje ve Spojeném království," uvedl mluvčí.

Budvar nevylučuje krátkodobé komplikace v prvním období po brexitu. Jediný vážný problém by mohl podle mluvčího nastat u tankového piva. To má kratší trvanlivost, a čekání na celní odbavení v řádu dnů by tak mohlo vývoz tohoto piva v krajním případě znemožnit.

S loňskými výsledky v Británii je Budvar spokojen. Prodával tam za vyšší ceny. Tržby a zisk mu tedy v Británii vzrostly, i když objem prodaného piva stagnoval. Z 95 procent tam podnik prodává světlý ležák Budweiser Budvar.

Budvar v Británii dlouhodobě zvyšuje prodej čepovaného piva. V posledních letech se zaměřuje hlavně na tankové pivo. "V roce 2014 jsme otevřeli v Londýně první tankovou hospodu a nyní jich v celé Británii funguje deset. Další tankovny připravujeme," uvedl mluvčí.

Pro Budvar je Británie tradičním trhem. První pivo tam dodal v roce 1935 a od roku 1948 ho tam vozí nepřetržitě. Nejvíc se podniku daří v Londýně a dalších velkých městech.

Budvar loni vyvezl nejvíce piva ve své historii. Vývoz stoupl meziročně o 8,5 procenta na 1,07 milionu hektolitrů. Budvar v minulém roce vyvezl pivo do 79 zemí, nejvíc do Německa. Výstav loni Budvar meziročně zvýšil o 3,6 procenta na 1,602 milionu hektolitrů. Tržby měl loni 2,569 miliardy korun, nejvyšší v historii firmy.

Spojené království by mělo Evropskou unii opustit 29. března. Pokud by Londýn požádal o odklad, což je jedna z možných variant dalšího vývoje, musí s ním souhlasit všech zbylých 27 členských zemí EU včetně Česka. Britská premiérka Theresa Mayová stále usiluje o odchod z EU v původním termínu, začne však připravovat zákon nutný k odložení brexitu.


Zdroj: ČTK, 18. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 16:03