Agris.cz - agrární portál

AK ČR na jednání v Bulharsku

18. 3. 2019 | AK ČR

Ve dnech 11. a 12. března se tajemník Agrární komory České republiky Ing. Jan Doležal zúčastnil v pořadí již pátého jednání Tří moří, tedy zástupců Agrárních komor a dalších zemědělských nevládních organizací ze zemí, které vytvářejí pomyslnou spojnici mezi Baltem (Litva, Lotyšsko, Estonsko), Černým mořem (Rumunsko, Bulharsko) a Jadranem (Slovinsko, Chorvatsko). Uprostřed těchto tří bodů se pak nacházejí státy Visegrádu, které se pravidelně setkávaly ještě před vytvořením této iniciativy, k čemuž došlo především s ohledem na pokračující vyjednání o Společné zemědělské politice po roce 2020.

První den jednání proběhla krátká konference, na níž nejprve svoje stanoviska ohledně chystané reformy Společné zemědělské politiky 2020+ prezentovali zástupci bulharského ministerstva zemědělství a pořádající Asociace pěstitelů obilnin Bulharska (Bulharsko nemá vlastní Agrární komoru). Po té byl prostor věnován jednotlivým účastníkům konference z dalších zemí včetně České republiky. Tajemník AK ČR prezentoval priority Konsorcia nevládních organizací, zemědělských a potravinářských podniků České republiky a Slovenska, které bylo za účelem vyjednávání reformy založeno. Mezi hlavní priority Konsorcia patří snížení administrativní zátěže, zachování rozpočtu obálky SZP i po roce 2020, odmítnutí povinného zastropování, racionální nastavení přímých plateb (poměru základní platby a eko-schémat), nastavení externí konvergence (srovnání plateb mezi východem a západem EU) tak, aby se na něm podílely země, které jsou nad průměrem plateb a dobrovolnost pro členské státy v otázce aktivního zemědělce.

Společné prohlášení, které bylo vytvořeno jako příloha dopisu všem europoslancům můžete v českém překladu najít zde.

 

Zdroj: Agrární komora České republiky 


Zdroj: AK ČR, 18. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 10:08