Agris.cz - agrární portál

Sněmovna podpořila novelu o krmivech kvůli změnám v právu EU

15. 3. 2019 | ČTK

Obchodníci s krmivy a jejich výrobci asi získají zákonné právo žádat finanční náhradu za odebrané kontrolní vzorky. Lhůta pro uchovávání těchto vzorků kontrolním ústavem se zkrátí z šesti měsíců na dva. Změny má přinést novela o krmivech, kterou dnes Sněmovna v prvním čtení podpořila. Předlohu nyní projedná sněmovní zemědělský výbor.

"Hlavním cílem návrhu zákona je adaptace zákona o krmivech podle unijního nařízení," řekl poslancům ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Novela má podle něj kontroly zjednodušit mimo jiné tím, ukládá povinnost ohlásit přerušení výroby a obchodu s krmivy na dobu delší než rok.

Poslankyně ODS Veronika Vrecionová se pozastavila nad tím, že novela zavádí zpoplatnění registračního řízení při registraci krmivářského podniku. Podle poslankyně to "podporuje konzervaci současného stavu a snahu zkomplikovat potenciálním novým subjektům vstup na trh".

Ministerstvo zemědělství už podle novely nebude muset ve vyhlášce zveřejňovat vyobrazení skladištních škůdců, postačí jen jejich seznam. Ve vyhlášce bude muset stanovit podmínky skladování siláže na zemědělské půdě. Vyhláška stanoví technické podmínky, které budou bránit znečistění životního prostředí při skladování objemných krmiv, a zároveň budou umožňovat vznik kvalitního a bezpečného krmiva, uvádí důvodová zpráva.

Ze zákona o krmivech má zmizet ustanovení, které zakazuje obchod i zkrmování krmných směsí s radioaktivní kontaminací nad povolenou úroveň. Důvodem je, že radioaktivní kontaminaci již řeší ustanovení nového atomového zákona z roku 2016. Rozšíří se povinnosti dovozců krmiv ze třetích zemí mimo EU. U produktů, které podléhají dovozní kontrole, budou muset hlásit Ústřednímu kontrolnímu a zkušebnímu ústavu zemědělskému i celní správě den dovozu krmiva a údaje o dokladech, které ho provázejí.

mhm nlm mal


Zdroj: ČTK, 15. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 21:41