Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR mají po orkánu Eberhard škody na dřevě za půl miliardy Kč

14. 3. 2019 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) odhadl ztráty na zpeněžení dřeva zničeného orkánem Eberhard na přibližně půl miliardy korun. Orkán ve státních lesích v neděli a v pondělí poničil asi milion metrů krychlových dřeva. Představuje to milion stromů. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. Lesům ČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Objem zničeného dřeva představuje přibližně osm procent z letos očekávaných celkových těžeb na úrovni 12,5 milionu metrů krychlových. Největší škody Lesy ČR evidují v Moravskoslezském a Olomouckém kraji.

"Nyní uvolňujeme lesní cesty a mapujeme rozsah škod. Předpokládám, že těžba potrvá do června, ale bude samozřejmě záležet na podmínkách v konkrétních oblastech, uvedl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Se zpracováním kalamitního dříví již lesníci začali. "Až upřesníme rozsah kalamity, rozhodneme i o případných žádostech o vyhlášení zákazu vstupu do lesů," dodal.

V Moravskoslezském kraji lesníci Lesů ČR odhadli objem poničeného dřeva asi na 270.000 metrů krychlových. V Olomouckém kraji vítr zničil ve státních lesích přibližně 157.000 metrů krychlových dřeva a v Jihočeském téměř 138.000 metrů krychlových. "Většinou se zlomily nebo nalomily jednotlivé kmeny," uvedla mluvčí.

Škody evidují i jiní vlastníci lesů v Česku. Arcibiskupské lesy a statky Olomouc odhadly objem poničeného dřeva na zhruba 40.000 metrů krychlových, nejvíce postiženy jsou církevní lesy na Jesenicku, a to hlavně v okolí Rejvízu. Lesy města Olomouce odhadly poničené dřevo v objemu 15.000 metrů krychlových.

Dosud největší větrnou kalamitu v historii Lesů ČR způsobil orkán Kyrill, který v lednu 2007 poničil šest milionů metrů krychlových dřeva. Škody tehdy dosáhly jedné miliardy korun. Zatím poslední velkou škodu z vichřice státní lesy utrpěly v říjnu 2017, kdy orkán Herwart poničil 1,7 milionu metrů krychlových dřeva.

Kalamitní dřevo zničené vichřicí zřejmě ještě více zahltí trh se dřevem, který je v celé střední Evropě pod velkým tlakem dřeva z kůrovcové kalamity. Poničené dřevo je přitom třeba přednostně vytěžit, aby se příští rok nestalo zdrojem kůrovce.

Škody způsobené v Česku orkánem Eberhard budou podle odhadů pojišťoven v řádu stovek milionů korun. Vítr, který měl například na Sněžce rychlost kolem 200 kilometrů v hodině, lámal stromy, trhal střechy a komplikoval dopravu. V pondělí ráno bylo v celém Česku bez proudu kolem 315.000 odběratelů. Energetická společnost ČEZ vyčíslila škody po orkánu na téměř 30 milionů korun.

Zdeněk Rychtera 


Zdroj: ČTK, 14. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.03.2024 22:07