Agris.cz - agrární portál

Lesy ČR chystají koncepci rozvoje na roky 2020 až 2024

13. 3. 2019 | ČTK

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) začal chystat novou pětiletou strategii rozvoje na roky 2020 až 2024. Nahradí koncepci rozvoje podniku pro roky 2015 až 2019, kterou připravilo vedení tehdejšího generálního ředitele LČR Daniela Szóráda. Nová koncepce by současně měla nahradit i takzvanou Dřevěnou knihu, což je koncepce ministerstva zemědělství k hospodaření v lesích LČR platná od roku 2012. ČTK to dnes řekla mluvčí LČR Eva Jouklová. LČR patří téměř polovina lesů v zemi.

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) musí nová koncepce Lesů ČR reagovat na současné změny v lesnickém sektoru. "Vzhledem ke škodám na porostech způsobeným klimatickou změnou, nízké ceně dříví, změnám ve zpracovatelském průmyslu, vzrůstajícím nákladům na pěstební činnost, obnovu i ochranu lesa i mzdám za práci v lese je třeba nově nastavit hospodářskou strategii i obchodní model Lesů ČR," uvedl Toman v tiskové zprávě Lesů ČR.

Novou střednědobou strategii rozvoje podniku předloží generální ředitel LČR Josef Vojáček tak, aby ji dozorčí rada LČR i ministerstvo zemědělství mohly schválit do konce letošního července. "Detailně popíšeme rozvoj podniku v rámci ekonomických, environmentálních i sociálních aspektů hospodaření v lesích," uvedl Vojáček.

Základem Dřevěné knihy, která vznikla za vlády Petra Nečase a ministra zemědělství Ivana Fuksy (oba ODS) v roce 2011, je zadávaní prací v lesích LČR prostřednictvím pětiletých tendrů na těžbu a prodej dřeva. Vítězové tendrů dělají pěstební práce, těžbu i dřevo prodávají. V současné mimořádné velké kůrovcové kalamitě, kdy je potřeba napadené dřevo rychle těžit, je tento model označován za nepružný.

Ekologové postupy vycházející z Dřevěné knihy vždy kritizovali. Podle Hnutí Duha model komplexní zakázky zvýhodňuje velké firmy, které dřevo vytěží, odvezou, prodají a postarají se i o pěstební práce. Tyto "megatendry" lesům podle ekologů škodí, znemožňují podle kririků kontrolu, vytlačují z lesů kvalifikované české pracovníky a menší firmy a nejsou dostatečně pružné v době kalamit.

Dosavadní pětiletá koncepce LČR platná do letošního roku obchodní model takzvané komplexní zakázky zachovala. Koncepce také reagovala na to, že podnik část lesů vydal v církevních restitucích. Dokument dále například počítal s vytvářením pracovní míst v oblasti veřejně prospěšných prací či s odvody zisků Lesů ČR do státního rozpočtu.


Zdroj: ČTK, 13. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.04.2024 20:59