Agris.cz - agrární portál

Pivovar Samson zvýšil tržby i výstav, zisk nezveřejnil

5. 3. 2019 | ČTK

Pivovar Samson z Českých Budějovic loni meziročně mírně zvýšil výstav z 88.000 na 88.300 hektolitrů. Tržby oproti roku 2017 zvýšil o deset procent. Loni vyvezl pivovar 58 procent produkce. ČTK to dnes řekla mediální zástupkyně pivovaru Marcela Vylitová. V roce 2017 byly tržby 89,1 milionu korun. Zisk za loňský ani předloňský rok pivovar nezveřejnil, neuvádí ho ani ve veřejných zdrojích. Roční kapacita pivovaru je 450.000 hektolitrů.

Deník E15 již dříve uvedl, že pivovar Samson dosahuje jedné z největších kumulovaných ztrát v českém pivovarnickém byznysu. Ke konci roku 2017 činila téměř 543 milionů korun. Pivovar ztrátu nekomentuje, řekla na dotaz ČTK Vylitová. Samson patří do skupiny AB InBev.

Pivovaru stouply loni prodeje zejména sudového piva. "Jde o významný ukazatel kvality piva. Nárůst zde dosáhl devět procent," uvedl ředitel pivovaru Samson Daniel Dřevikovský. Další zvýšení prodeje sudového piva plánuje i letos. Výstav komentoval ředitel slovy, že počáteční dobrý rozjezd zpomalilo velmi horké léto, kdy lidé obecně pijí méně alkoholu.

Skupina AB InBev investovala do pivovaru Samson od roku 2014 zhruba 400 milionů korun. Investice budou pokračovat. "Klíčové budou investice do zvýšení kvality výroby v řádech vyšších milionů korun," uvedl ředitel. Pivovar zmodernizuje části sudové KEG linky, chystá i nové pivní etikety.

Samson vyváží do 20 zemí. Loni se mu nejvíc dařilo v Rakousku, nárůst zaznamenal i v Austrálii. Většinu exportu tvoří exportní ležák 1795.

Pro letošek uvařil nový sládek Radim Lavička speciál, první za posledních 16 let. Inspiroval se pivem, které Samson vařil koncem 19. století. Je to typ Bock, jantarové barvy, má 6,1 procenta alkoholu. Vedení Samsonu již dříve uvedlo, že chce posilovat prodeje v Českých Budějovicích. Teď Samson čepuje ve městě 11 podniků, loni jich bylo šest. V hypermarketech a obchodních řetězcích chtěl loni Samson zlepšit obchodní marži, což se podle ředitele podařilo. Čísla nesdělil.

Pivovar, jenž zaměstnává asi 70 lidí, patří do brazilsko-belgické skupiny AB InBev, která do něj od roku 2014 investovala zhruba 400 milionů korun. AB InBev vyrábí piva Budweiser, Stella Artois, Corona či Foster ́s, na globální produkci piva se podílí téměř čtvrtinou.


Zdroj: ČTK, 5. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.04.2024 20:04