Agris.cz - agrární portál

BBC: Británie nesníží kvůli vývozu do USA potravinové standardy

4. 3. 2019 | ČTK

Britská vláda nehodlá v zájmu uzavření obchodní dohody se Spojenými státy snížit potravinové standardy na americký dovoz. Žádá to po ní Washington, který doufá, že by se tak na pulty britských supermarketů dostalo více farmářských výrobků z USA. Napsal o tom dnes zpravodajský server BBC.

"Vždy jsme dávali velmi jasně najevo, že nesnížíme naše potravinové standardy kvůli budoucí obchodní dohodě," citoval dnes server BBC mluvčí úřadu britské premiérky. Británie a USA si nyní mezi sebou každoročně vyměňují zboží v celkové hodnotě 173 miliard liber (5,2 bilionu Kč).

Nyní platná pravidla Evropské unie nedovolují dovážet z USA některé druhy potravin včetně kuřat omývaných chlórem a hovězího masa pocházejícího z dobytka přikrmovaného růstovými hormony. Washington se snaží dosáhnout dohody, aby se tyto hygienické normy na jeho výrobky dovážené do Británie nevztahovaly.

V 18stránkovém vládním návrhu cílů, které chce americká strana s Británií dojednat a z něhož citoval server BBC, Washington také požaduje, aby se s britskou librou nemanipulovalo v zájmu zlevnění britských výrobků pro americké zákazníky. Podobný požadavek začlenil americký vyjednávací tým i do návrhu obchodní dohody s Čínou a Japonskem, připomněl server BBC.

Podle ekologického hnutí Greener UK se USA snaží využít brexitu bez dohody a vynutit si zrušení důležitých ochranářských opatření v oblasti životního prostředí a kvality potravin. "Jakákoli budoucí smlouva o volném obchodu by měla respektovat vysoké standardy, které žádá a očekává britská veřejnost," řekla serveru BBC zástupkyně této lobbistické skupiny Amy Mountová.

Británie dosud s USA obchoduje podle pravidel vyjednaných Evropskou unií, což se změní, až Británie z EU vystoupí.


Zdroj: ČTK, 4. 3. 2019





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 08.05.2024 20:53